Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prawnik: Producent musi zapewnić bezpieczeństwo opakowania żywności

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 05-04-2012, 10:29
Prawnik: Producent musi zapewnić bezpieczeństwo opakowania żywności
Magdalena Markiewicz, z Departamentu Prawa Farmaceutycznego, Kancelarii Prawnej Chałas i Wspólnicy

Materiały, z których są zrobione opakowania żywności, nie mogą powodować zmian jej składu ani cech organoleptycznych. Nie mogą przykładowo ukrywać oznak psucia się żywności, gdyż wprowadzałoby to konsumentów w błąd. Dlatego właśnie opakowania, w drugiej kolejności po żywności, stanowią przedmiot kontroli przeprowadzanej m.in. przez Inspekcję Sanitarną - mówi serwisowi portalspożywczy.pl Magdalena Markiewicz, Departament Prawa Farmaceutycznego i Żywnościowego, Chałas i Wspólnicy Kancelaria Prawna.

Niezależnie od tego, czy żywność jest sprzedawana w opakowaniach czy luzem, wszelkie materiały czy wyroby, które się z nią stykają, muszą spełniać określone normy bezpieczeństwa oraz nie mogą naruszać obowiązujących przepisów.

Jedna z większych sieci handlowych testuje obecnie nowe opakowania,, które mają za zadanie utrzymać świeżość warzyw i owoców poprzez wchłonięcie etylenu powodującego ich dojrzewanie. Jest to przykład aktywnego opakowania, ponieważ zawiera „aktywne" składniki, których przeznaczeniem jest stopniowe uwalnianie się do żywności lub absorbowanie substancji w niej zawartych. Należy je odróżnić od materiałów wykorzystywanych w opakowaniach tradycyjnie uwalniających swoje naturalne składniki do poszczególnych rodzajów środków spożywczych w procesie ich produkcji, takich jak drewniane beczki. Innym rodzajem materiału przeznaczonego do kontaktu z żywnością są materiały do monitorowania stanu żywności, czyli tzw.„inteligentne materiały".

Producent wytwarzający opakowania musi przede wszystkim przestrzegać zasady przyjętej w Unii Europejskiej, że wszelkie materiały lub wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością muszą być na tyle obojętne, aby nie powodować przenikania do żywności substancji, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka oraz powodować niemożliwe do przyjęcia zmiany w składzie takiej żywności lub pogorszenie jej cech organoleptycznych. Ponadto zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia opakowania żywności wprowadzane do obrotu w Rzeczypospolitej Polskiej muszą być oznakowane w języku polskim. Dodatkowo mogą być oznakowane w innych językach.

Producenci opakowań żywności są zobowiązani do przestrzegania zasad dobrej praktyki produkcyjnej oraz dobrej praktyki higienicznej. Szczegółowe wymogi dotyczące dobrej praktyki produkcyjnej są uregulowane w rozporządzeniu nr 2023/2006. Dotyczą one przede wszystkim zasad wyeliminowania możliwości przeniesienia farb drukarskich ze strony opakowania niemającej styczności z żywnością na stronę mogącą mieć z nią kontakt. Ponadto w rozporządzeniu znajdują się wymagania dotyczące dokumentacji procesu, w szczególności w odniesieniu do kontroli jakości.

Lista substancji i poziomy ich dopuszczalnych limitów dozwolonych do stosowania w opakowaniach jest ustalona przez Ministra Zdrowia w drodze rozporządzenia. W przypadku, gdy w procesie wytwarzania producent zamierza użyć innej substancji, musi wystąpić do Głównego Inspektora Sanitarnego ze stosownym wnioskiem o udzielenie zezwolenia na stosowanie substancji nieobjętej wykazami. Następnie organ przesyła wniosek do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, który wydaje opinię na temat zgodności danej substancji z kryteriami dotyczącymi bezpieczeństwa jej stosowania. Następnie Komisja Europejska wydaje wspólnotowe zezwolenie na stosowanie danej substancji w produkcji opakowań żywności.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • gość 06-04-2012, 09:16:
Na bazarach sprzedawane są produkty spożywcze przywiezione z innych krajów Unii, na których nie ma oznaczeń po polsku. Czy ich nie można wprowadzać do obrotu w Polsce ? przeciez są kupione w Unii.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 472) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH