Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mleko

Prestiżowa nagroda za wykorzystanie odpadów z produkcji mleczarskiej

W Warszawie wręczono prestiżową nagrodę naukową AgroBioTop, przyznawaną przez Komitet Biotechnologii Polskiej Akademii Nauk. Laureatem został dr hab. inż. Piotr Oleśkowicz-Popiel z Instytutu Inżynierii Środowiska Politechniki Poznańskiej.

Prestiżowa nagroda za wykorzystanie odpadów z produkcji mleczarskiej
fot. materiały prasowe

Autor: portalspożywczy.pl
Data: 13-12-2018, 17:27

Nagroda AgroBioTop, przyznawana od 2017 roku, honoruje młodych uczonych, których uznane dokonania z zakresu biotechnologii przyczyniły się do rozwoju nauk rolniczych i wnoszą̨ wybitny wkład w rozwój rolnictwa. To coroczna indywidualna nagroda pieniężna, przyznawana przez niezależną kapitułę, powołaną przez Komitet Biotechnologii PAN. Wysokość nagrody, fundowanej przez firmę Bayer, to 5 000 euro.

- Kapituła przyznała nagrodę dr hab. inż. Piotrowi Oleśkowiczowi-Popielowi, profesorowi nadzwyczajnemu z Politechniki Poznańskiej, za opracowanie przyjaznej dla środowiska nowej technologii wytwarzania biopaliw  z odpadów pochodzących z produkcji serów i jogurtów – mówi prof. dr hab. Maciej Żylicz, przewodniczący kapituły nagrody AgroBioTop.

Kapituła wysoko oceniła wartość nagrodzonej pracy dla ochrony środowiska (zagospodarowanie uciążliwych odpadów) i jej zgodność z ideą gospodarki cyrkulacyjnej.

- Opracowana technologia jest jednostopniowa i oparta na wykorzystaniu jednego surowca: kwaśnej serwatki – tłumaczy prof. dr hab. Maciej Żylicz - Polska zajmuje 4. miejsce w Europie (po Niemczech, Francji i Włoszech) w produkcji serów twarogowych. Rocznie na eksporcie serów twarogowych zarabiamy ponad 4 mld zł. Produktem ubocznym w tej produkcji jest serwatka (w skali UE - 50 mln m3). Niezagospodarowana serwatka zwykle jest po prostu odprowadzana do ścieków. Zdarza się również, że trafia ona wprost do jezior czy rzek. Może to doprowadzić do zaburzenia równowagi  ekologicznej  w takich akwenach wodnych. Państwa członkowskie UE zobowiązały się do zmniejszenia odpadów żywności do 30% w 2025 r. i 50% do roku 2030. Opracowana przez prof. Piotra Oleśkowicza-Popiela nowa technologia wytwarzania biopaliw z wykorzystaniem odpadów organicznych wspomaga osiągnięcie tego celu, wpływa także na zróżnicowanie źródeł pozyskiwania energii. Opracowana technologia wskazuje, że w przyszłości alternatywnym źródłem energii do ropy, gazu czy innych paliw kopalnych może być pozyskiwanie tak zwanej „zielonej energii” z odpadów organicznych.

- Nagroda AgroBioTop jest dla mnie jednym z najważniejszych wyróżnień i docenieniem kilku lat intensywnej pracy – mówi laureat tegorocznej edycji nagrody AgroBioTop, dr hab. inż. Piotr Oleśkowicz-Popiel - Nagroda ta doskonale pokazuje multi- i interdyscyplinarność nauki. Osiągnięcia z zakresu biotechnologii i inżynierii środowiska można stosować w rolnictwie, i vice versa: współczesne rolnictwo generuje wiele możliwości i wyzwań, a rozwiązania można znaleźć w różnych dziedzinach nauki.

więcej informacji:

serwatka RSS ALERT    /    odpady mleczarskie RSS ALERT    /    Piotr Oleśkowicz-Popiel RSS ALERT    /    biotechnologia RSS ALERT    /    biotechnologia w sektorze spożywczym RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.153.135.60
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.