Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes ARR: W południowej i południowo-wschodniej Polsce spada produkcja mleka

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 13-10-2011, 11:21
Prezes ARR: W południowej i południowo-wschodniej Polsce spada produkcja mleka
Władysław Łukasik, prezes ARR

Chociaż w skali kraju produkcja mleka nieco wzrosła, niepokojący jest gwałtowny spadek produkcji mleka na południu i południowym wschodzie naszego kraju - mówił podczas IX Forum Spółdzielczości Mleczarskiej Władysław Łukasik, prezes Agencji Rynku Rolnego.

W województwach południowych od wejścia Polski do Unii Europejskiej produkcja spadła o 36 proc. Najgorsza sytuacja jest w województwach podkarpackim i małopolskim, gdzie od akcesji produkcja mleka spadła odpowiednio 46 i 43 proc. - mówił szef ARR-u powołując się na dane Głównego Urzędu Statystycznego.

Zdaniem prezesa Łukasika ta sytuacja wynika z kilku przyczyn. Jedną z nich są niższe ceny jakie otrzymują rolnicy w tamtym rejonie. - Gdy średnia cena mleka surowego oscyluje około 1,20 zł za kg, to w południowo-wschodniej Polsce średnia wynosi 1,03 zł. Pomiędzy różnymi rejonami różnica w cenie mleka wynosi nawet 30 groszy - mówił prezes Agencji Rynku Rolnego.

Władysław Łukasik zwrócił także uwagę na czynniki demograficzne i społeczne. Wiele osób wyjeżdża ze wsi i starsi wiekiem rolnicy nie mają komu przekazać gospodarstwa. Ponadto, zmniejsza się także liczba podmiotów skupujących - mówił Władysław Łukasik.

Prezes ARR apelował o konkretne działania w tej sprawie, inaczej produkcja mleka na południu Polski może całkiem zaniknąć. - W moim głębokim przekonaniu branża mleczarska nie reaguje dostatecznie na szybko zmieniające się warunki - podkreślał. W jego opinii warunki przyrodnicze Polski południowo-wschodniej doskonale mogą się nadawać do produkcji mleka o podwyższonej jakości.

Jako przykład podał Austrię, gdzie tzw. mleko z siana (Heumilch) cieszy się coraz większą popularnością. - W Austrii już osiem tysięcy gospodarstw produkuje mleko żywiąc bydło tylko w sposób naturalny. Latem krowy są na pastwiskach, a zimą żywione są sianem i śrutą zbożową. W takim mleku jest dwa razy więcej kwasów Omega-3 oraz kwasu linolowego - mówił szef ARR-u.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 746) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH