REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes ARR: W południowej i południowo-wschodniej Polsce spada produkcja mleka

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 13-10-2011, 11:21
Prezes ARR: W południowej i południowo-wschodniej Polsce spada produkcja mleka
Władysław Łukasik, prezes ARR

Chociaż w skali kraju produkcja mleka nieco wzrosła, niepokojący jest gwałtowny spadek produkcji mleka na południu i południowym wschodzie naszego kraju - mówił podczas IX Forum Spółdzielczości Mleczarskiej Władysław Łukasik, prezes Agencji Rynku Rolnego.

REKLAMA

W województwach południowych od wejścia Polski do Unii Europejskiej produkcja spadła o 36 proc. Najgorsza sytuacja jest w województwach podkarpackim i małopolskim, gdzie od akcesji produkcja mleka spadła odpowiednio 46 i 43 proc. - mówił szef ARR-u powołując się na dane Głównego Urzędu Statystycznego.

Zdaniem prezesa Łukasika ta sytuacja wynika z kilku przyczyn. Jedną z nich są niższe ceny jakie otrzymują rolnicy w tamtym rejonie. - Gdy średnia cena mleka surowego oscyluje około 1,20 zł za kg, to w południowo-wschodniej Polsce średnia wynosi 1,03 zł. Pomiędzy różnymi rejonami różnica w cenie mleka wynosi nawet 30 groszy - mówił prezes Agencji Rynku Rolnego.

Władysław Łukasik zwrócił także uwagę na czynniki demograficzne i społeczne. Wiele osób wyjeżdża ze wsi i starsi wiekiem rolnicy nie mają komu przekazać gospodarstwa. Ponadto, zmniejsza się także liczba podmiotów skupujących - mówił Władysław Łukasik.

Prezes ARR apelował o konkretne działania w tej sprawie, inaczej produkcja mleka na południu Polski może całkiem zaniknąć. - W moim głębokim przekonaniu branża mleczarska nie reaguje dostatecznie na szybko zmieniające się warunki - podkreślał. W jego opinii warunki przyrodnicze Polski południowo-wschodniej doskonale mogą się nadawać do produkcji mleka o podwyższonej jakości.

Jako przykład podał Austrię, gdzie tzw. mleko z siana (Heumilch) cieszy się coraz większą popularnością. - W Austrii już osiem tysięcy gospodarstw produkuje mleko żywiąc bydło tylko w sposób naturalny. Latem krowy są na pastwiskach, a zimą żywione są sianem i śrutą zbożową. W takim mleku jest dwa razy więcej kwasów Omega-3 oraz kwasu linolowego - mówił szef ARR-u.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (22 870) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH