Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes ARR: Wprowadźmy mleczarskie produkty o podwyższonej jakości

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 03-06-2011, 12:56
Prezes ARR: Wprowadźmy mleczarskie produkty o podwyższonej jakości

Z rozdrobnienia naszej produkcji rolnej łatwo można wyprowadzić coś, co może stanowić o jej sile, o jakości i specyfice w pozytywnym sensie. Można rozważyć rozwój produkcji żywności wytwarzanej w sposób tradycyjny, jednak przy mniejszych rygorach niż w produkcji ekologicznej. Taką żywność znakowanoby podobnie jak ma to miejsce w przypadku jaj - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl, Władysław Łukasik, prezes ARR.

Prezes Łukasik zwraca uwagę, że inna jest jakość i smak wyrobu z małej masarni, która bierze surowiec od rolnika, gdzie trzoda jest chowana w sposób tradycyjny, a zupełnie inny jest wyrób z produktu masowego chowu. - Niewielka skala produkcji jest bliższa środowisku, a także zachowuje często swój regionalny charakter i niepowtarzalny smak. To samo można osiągnąć w produkcji mleczarskiej. Myślę, że w branży nabiałowej można przyjąć pewne rozwiązania z powodzeniem stosowane w produkcji jaj. Mamy jaja oznaczane w różnoraki sposób. Jajka oznaczane jako 0 są droższe, gdyż produkowane w ekologiczny sposób, 1 - wolny chów, 2, chów ściółkowy, 3 - chów klatkowy. W przypadku produkcji mlecznej także można wprowadzić podobne oznaczenia określające rodzaj prowadzonej hodowli bydła i produkcji mleka - mówi Władysław Łukasik.

W jego opinii, można by brać pod uwagę rasę bydła, sposób żywienia i wykorzystania pasz, a także uwzględniać wypas na pastwisku. - Takie produkty i wyroby byłyby nieco droższe, ale jestem przekonany, że jest spora grupa konsumentów, którzy mogłaby zapłacić więcej, tak jak ma to miejsce w przypadku jajek. Gdyby ktoś w Europie Zachodniej chciał uruchomić produkcję tradycyjną, a jest tam duży popyt na takie wyroby i stale rośnie, to koszt byłby wręcz astronomiczny. Tymczasem u nas taka produkcja ma miejsce obecnie - podkreśla szef ARR.

Jego zdaniem, mogłoby to być sposobem dla utrzymania czy przetrwania dużej grupy producentów mleka i innych wyrobów, jeśli by także zostały objęte tym systemem. W tej chwili mamy do czynienia z szybkim wypadaniem gospodarstw mlecznych powyżej 15 sztuk bydła. Taki system dałby im szansę przetrwania i rozwoju. Zmiana profilu produkcji czy inne alternatywy nie byłyby złe dla takich producentów, ale zdaniem prezesa Łukasika sensownych alternatyw nie ma wiele.

W sprawie produkcji mleczarskiej Agencja Rynku Rolnego zainicjuje spotkanie z mniejszymi mleczarniami, być może z udziałem Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka, aby przedyskutować czy i jakie kryteria można by opracować aby upowszechnić pewien standard produkcji regionalnej i tradycyjnej, coś pośredniego pomiędzy obecnymi reżimami certyfikowanej produkcji ekologicznej, a produkcją wysokowydajną i masową. Mogłaby to być szansa dla mniejszych przetwórców, którzy mogliby się w niej wyspecjalizować. Byłby to oznaczony produkt pochodzący z przestrzeganej i kontrolowanej metody wytwarzania. Byłby to także produkt podwyższonej jakości czy o cechach szczególnych, dla którego miejsce znalazło by się zarówno na polskim jak i europejskim rynku.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 928) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.