Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Ekołukty: Wykorzystujemy 30 proc. mocy produkcyjnych

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 08-07-2010, 13:45
Prezes Ekołukty: Wykorzystujemy 30 proc. mocy produkcyjnych

W obecnej chwili nasze możliwości produkcyjne są wykorzystywane na 30 proc. To co nas zatrzymuje to ograniczona baza surowcowa - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Robert Saluda, prezes Mleczarni EkoŁukta Sp. z o.o.

Jak twierdzi Robert Salda, najtrudniejszą rzeczą jest pozyskanie dostawców, mających certyfikat żywności ekologicznej, od których możemy kupować mleko i przetwarzać na produkty.

- Na dzień dzisiejszy oprócz naszej mleczarni działają cztery zakłady mleczarskie, które mają certyfikat żywności ekologicznej, ale produkują jeden, dwa produkty i na niewielką skalę na rynek lokalny lub do specjalistycznych sklepów. Podejrzewam, że mają podobne kłopoty z pozyskaniem surowca. Jedyna poważna konkurencja to firma zagraniczna. Jest firma czeska, Olma, która bardzo prężnie działa na polskim rynku i od zeszłego roku przeprowadziła dosyć szybką ekspansję. Jest to silna firma, która na rynku czeskim ma bardzo silną pozycję, a teraz konsekwentnie zdobywa rynek polski. Na szczęście specjalizują się w jogurtach, więc nie uderzają w pozostałe nasze produkty - mówi prezes EkoŁukty.

Na dzień dzisiejszy, to jest nasz jedyny konkurent jeśli chodzi o skalę całego kraju.

Mleczarnia może swobodnie zwiększyć możliwości produkcyjne, gdy tylko pozyska odpowiednią ilość surowca. - Rolnicy są zainteresowani produkcją ekologiczną. W naszej okolicy są rolnicy będący w trakcie przestawiania swojej produkcji na ekologiczną. A ponieważ nie jest to ani łatwy proces, ani szybki, gdyż trwa przynajmniej dwa lata. Natomiast robi to coraz więcej rolników, także z powodów ekonomicznych. My za surowiec z certyfikowanego gospodarstwa płacimy więcej rolnikom niż uzyskują za surowiec konwencjonalny. Ta różnica wynosi około 20-30 proc. - mówi Robert Salda.

Produkcja ekologiczna jest trochę droższa, przede wszystkim ze względu na mniejszą wydajność. Z drugiej strony też nie jest tak, ponieważ np. drożejące nawozy, nie dotykają produkcji ekologicznej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • miwtek lipiński 08-07-2010, 16:56:
to złóż wniosek o upadłość bo za taką niegospodarność członkowie potem pociągną cię do odpowiedzialnosći za wyrzadzone szkody

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 444) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH