Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Hochland: Zniesienie kwot przyspieszy konsolidację

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 29-03-2013, 14:13
Prezes Hochland: Zniesienie kwot przyspieszy konsolidację
Peter Stahl, Prezes Zarządu Grupy Hochland

Obecnie jest trend do koncentracji: w handlu, wśród mleczarni i u producentów mleka. Mniejszym dostawcom jest na rynku ciężej uzyskać konieczne koszty jednostkowe, niektórzy z nich zrezygnują w ciągu kilku kolejnych lat. Zniesienie kwoty mlecznej w Unii Europejskiej od 1 kwietnia 2015 roku z pewnością przyspieszy ten proces - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Peter Stahl, Prezes Zarządu Grupy Hochland.

Równocześnie podkreśla, że firmy, które pozostaną na rynku, staną się jeszcze silniejsze. Zaznacza także, że Hochland ma swoją receptę na kryzys i konsolidację. - Kochamy ser i pragniemy, aby coraz więcej ludzi po niego sięgało i było zadowolonych z naszych produktów. To jest najważniejsze. Wszystko pozostałe jest z tym związane: niezależność przedsiębiorstwa rodzinnego, którą chcemy podtrzymać, pozycja lidera na rynku i nasza siła finansowa - mówi Peter Stahl.

- Przyczyna kryzysu jest taka, że większość rządów państw Unii Europejskiej wydaje po prostu więcej pieniędzy niż zarabia. Zadłużenie wielu państw może trwać jeszcze bardzo długo - wielu polityków z trudem wycofuje się z subwencji i uszczupla zakres świadczeń. Z mojej perspektywy Polska w porównaniu z wieloma innymi państwami całkiem nieźle radzi sobie w kryzysie. Wrażliwość na ceny konsumentów znacznie wzrosła dzięki kryzysowi - również na rynku serowym - uważa prezes firmy Hochland i dodaje, że o rzeczywistych "przeszkodach" wewnątrz Unii Europejskiej nie chciałby mówić, ale istnieją różne przepisy krajowe dotyczące definicji i deklaracji produktów serowych.

Produkty pod marką Hochland czy też Almette zostały wprowadzone w wielu krajach, jednakże asortymenty różnią się od siebie. Firma dostosowuje receptury do preferencji i potrzeb konsumentów.

- Ogólnie rzecz biorąc przemysł spożywczy w Europie osiągnął pewien pułap bezpieczeństwa i bardzo korzystne ceny dla konsumentów. Istnieją jednak poszczególne "czarne owce" w przemyśle żywnościowym, które próbują uniknąć presji cenowej przy pomocy nielegalnych metod. Nie da się tego jednak ukrywać na dłuższą metę - mówi Peter Stahl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 643) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH