Prezes Infodome: Eksportujemy prawie czwartą cześć produkowanych serów

W Polsce produkuje się rocznie około 270-280 tys. ton sera podpuszczkowego dojrzewającego, z czego około 24 proc. jest eksportowane - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Joanna Nowak, prezes firmy analitycznej Infodome.
Import, który w głównej mierze uzupełnia gamę asortymentową, stanowi około 10 proc. dostaw na rynek, ale sukcesywnie się zwiększa. Wielkość produkcji era dojrzewającego jest uzależniona od sytuacji na rynku światowym oraz od popytu na rynku krajowym.
O ile trudno jest przewidzieć rozwój sytuacji na rynku międzynarodowym, o tyle krajowy rynek detaliczny sera dojrzewającego systematycznie wzrasta. Wielkość rynku detalicznego serów żółtych w 2010 roku wyniosła 84 189 tys. ton i było to o 8,9 proc. więcej niż w 2009 roku (77 278 tys. ton), zaś wartość tego rynku wzrosła z 1 342,7 mln zł. w 2009 roku do 1 524,3 mln zł. w 2010 roku, tj. o 13,5 proc.
Znacznie większy jest wzrost wartości tego rynku spowodowany jest przez wzrost cen detalicznych serów podpuszczkowych. W mniejszym stopniu na wzrost wartości tego rynku ma wpływ większe spożycia serów importowanych i droższych gatunków w strukturze spożycia. Zróżnicowanie cen serów podpuszczkowych powoduje pogłębienie polaryzacji tej kategorii produktowej. Z jednej strony na rynku obserwuje się coraz szerszą ofertę serów importowanych, pozycjonowanych w wyższym segmencie cenowym, z drugiej zaś wzrost udziału serów z dodatkiem tłuszczów roślinnych.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!