REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes Infodome: W 2012 r. może zmniejszyć się chiński import produktów mleczarskich

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 13-02-2012, 15:12
Prezes Infodome: W 2012 r. może zmniejszyć się chiński import produktów mleczarskich
Joanna Nowak, prezes Infodome /fot. żelaznastudio

Ograniczenie importu przetworów mlecznych przede wszystkim przez Chiny oraz kraje północnej Afryki i Bliskiego Wschodu, może wpłynąć na światowy poziom ceny produktów mleczarskich - mówiła podczas konferencji organizowanej przez Polską Izbę Mleka Joanna Nowak, prezes firmy analitycznej Infodome.

REKLAMA

Perspektywy rozwoju polskiego rynku mleka w najbliższym czasie zależeć będą przede wszystkim od sytuacji na światowych rynkach oraz od tego, jak ewoluować będą polityki gospodarcze najważniejszych graczy rynkowych w stosunku do mleczarstwa.

Liberalizacja rynku mleka będzie nadal postępować. Otwartym jednak pozostaje pytanie, w jakim tempie. Z całą pewnością można tylko powiedzieć, że ogromny wpływ na to będzie miał rozwój sytuacji na rynkach światowych. Wprawdzie w skali świata 92 - 95 proc. produkcji mleka przeznaczana jest na zaspokojenie potrzeb wewnętrznych, a na eksport trafia 5-8 proc. globalnej produkcji mleka, ale poziom produkcji, spożycia oraz rozmieszczenie rejonów deficytowych i nadwyżkowych jest silnie zróżnicowane regionalnie. W rezultacie udział obrotów handlowych w produkcji trwałych przetworów mlecznych, a zwłaszcza proszku mlecznego jest znacznie większy, a obroty handlowe mają silny wpływ na poziom równowagi na rynkach krajowych.

Spadek cen mleka w proszku będzie mniejszy. Ceny OMP mogą wahać się w granicach 2200 euro/t, a ceny PMP mogą być o 5-10 proc. wyższe. Powinny natomiast utrzymać się wysokie ceny serów, bowiem handel serami odbywa się przede wszystkim między krajami wysokorozwiniętymi, a wahania ich cen są znacznie mniejsze. Np. ceny sera Cheddar w latach 2007-2008-2010-11 utrzymały się w granicach 3100 euro/t i prawie nie odbiegały od przeciętnych cen sera w USA w latach 1997-2006.

Podstawą konkurencyjności polskich produktów na rynku wspólnotowym są przede wszystkim przewagi cenowo-kosztowe, podstawą których są niższe ceny mleka surowego oraz niższe koszty robocizny, energii, wody i opłat związanych z ochroną środowiska. W przyszłości przewagi te będą jednak zmniejszać się, a polskie mleczarstwo dotychczas nie wykorzystuje w pełni renty z tytułu opóźnienia rozwojowego i nie przyspiesza koniecznych zmian strukturalnych, aby poprawić swą efektywność.

Spotkanie organizowane przez Polską Izbę Mleka było dofinansowane z Funduszu Promocji Mleka.
 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 819) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH