Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Jogo: Dodatki do produktów nabiałowych muszą spełniać wymagania prawne

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, www.portalspozywczy.pl
  • Data: 20-06-2011, 12:50
Prezes Jogo: Dodatki do produktów nabiałowych muszą spełniać wymagania prawne

Dodatki stosowane do produkcji wyrobów mleczarskich muszą przede wszystkim spełniać wymagania legislacyjne - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Krzysztof Jankowski, prezes Jogo Łódzkiej Spółdzielni Mleczarskiej.

Umownie podzielmy je na: dodatki, które są uzupełnieniem naturalnych składników mleka. Jest to odtłuszczone mleko w proszku, izolaty białek mleka, białka serwatkowe, tłuszcz mleczny. Drugą grupą są dodatki wywołujące i wspomagające proces technologiczny - są to kultury bakterii, szlachetnych pleśni, enzymy dopuszczone do stosowania. Kolejną grupą dodatków są dodatki kształtujące teksturę, stabilność układu - są to dopuszczone według prawa substancje stabilizujące, emulgujące, konserwujące. Dodatki nadające produktowi wartości sensoryczne takie jak smak, zapach, barwę, to wszelkiego rodzaju komponenty owocowe (pulpy, syropy, cząstki owoców) waniliowe, kakaowe i czekoladowe, aromaty, barwniki, przyprawy warzywne czy ziołowe. Ostatnią, najnowszą grupą są dodatki z zwiększające zdrowotną wartość produktu

W produktach mleczarskich ,,naturalnych" największą rolę odgrywają dodatki z pierwszej i drugiej grupy. Rodzaj dodatku, ilość, moment dodania w procesie zależy od parametrów produktu, który chcemy otrzymać. Wpływ tych dodatków ma duże znaczenie i poza jakością podstawowego surowca (mleko, śmietanka) jest najważniejszy. W przypadku wzbogacania suchej masy koszty zależą od rodzaju produktu finalnego i mogą stanowić od kilku do 15% kosztów produkcyjnych. Jakość produktu tej grupy ma wysoki czynnik obiektywny, gdyż tylko wysokiej jakości dodatki z tej grupy pozwolą na uzyskanie produktu o wysokich walorach smakowych.

Stosunkowo małą pozycją w kształtowaniu ceny produktu są kultury bakterii i układy stabilizujące, ze względu na niezbyt duże ilości w recepturach.

Bardzo rozległą grupą są dodatki typowo smakowe. Ich dobór to sprawa bardzo subiektywna i często dość tanim kosztem przy odpowiednio dobranej kompozycji smakowo-aromatycznej zadowolić stosunkowo liczną grupę odbiorców. Oczywiście zależy to rodzaju produktu. Jest to możliwe np. w produktach waniliowych, lub o smaku wanilii, tłuszczach do smarowania. Są jednak produkty o specyficznych smakach np. ziołowych, gdzie musi być dobór składników drogich.

- System jakości w zakładach mleczarskich powinien zapewniać powtarzalność produktu, a co za tym idzie powtarzalność dodatków. Należy dobrze rozpoznać i sprawdzić choćby audytem, dostawcę dodatków. Zwłaszcza jeśli jest to dodatek nietypowy, a producent (dystrybutor) nie ma ugruntowanej marki w świecie mleczarskim - mówi Krzysztof Jankowski.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • artmetic ekonsulting 20-02-2016, 23:50:
Sprawdź zdrowe i szkodliwe dodatki do żywności dzięki aplikacji
Sprawdź szkodliwe i bezpieczne
E-dodatki do żywności w aplikacji
by Artmetic.pl
  • lex 22-06-2011, 09:14:
Mundrze prawi

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 661) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.