Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes KSM: Mleczarstwo oddało wiele segmentów rynku w ręce zagranicznych firm

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 30-06-2017, 10:30
Prezes KSM: Mleczarstwo oddało wiele segmentów rynku w ręce zagranicznych firm
Klemens Ciesielski, prezes KSM

Słabością polskiego mleczarstwa jest m.in. np. fakt, że oddało segment odżywek dla dzieci, lody, czy galanterię mleczarską, która ma wyższą rentowność w ręce zagranicznych firm. Dopiero teraz powoli polskie spółdzielnie odbijają ten rynek – powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Klemens Ciesielski, prezes Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy.

- Co mnie nie pokoi, to fakt, że w produkcji lodów praktycznie tłuszcz roślinny wyparł tłuszcz mleczny. Jest to przecież produkt spożywany przez dzieci. Podobnie sprawa wygląda w przemyśle cukierniczym. Także jest oparty na tłuszczach roślinnych chemicznie utwardzonych – mówi prezes Ciesielski.

- Chyba nie ma drugiej takiej branży, gdzie mimo wejścia zagranicznego kapitału i silnych zagranicznych firm, w tak dużym stopniu pozostała w polskich rękach. Same spółdzielnie mają około 80 proc. w rynku mleczarskich, do tego dochodzi jeszcze silna grupa polskich firm prywatnych z Polmlekiem na czele – zauważa prezes KSM. - Można zatem stwierdzić, że przetwórstwo mleka jest zdecydowanie w polskich rękach – dodaje.

Z drugiej strony z niepokojem patrzy, że mimo iż są ośrodki naukowe, które przygotowują ciekawe innowacje np. wrocławski, ale są problemy z wdrożeniem nowości. - Tu problemem jest czarny PR. Jako mleczarze musimy stale udowadniać, że nie mamy garba, czyli ciągle musimy przekonywać, że mleko jest zdrowe. Jeżeli produkt jest spożywany przez kilka tysięcy lat i nasz organizm jest przystosowany do niego, a z drugiej strony nagle poddaje się w wątpliwość właściwości zdrowotne mleka – mówi.

Podkreśla, że tłuszcz zawarty w mleku jest fantastycznie przystosowany do spożycia. Jest rozdrobniony w mleku surowym, otoczony otoczką białkową, która zapobiega utlenianiu się. Jest fantastycznie wchłaniany. - Nie ma lepszego i zdrowszego tłuszczu – przekonuje Klemens Ciesielski.

Zwraca także uwagę na rosnące ceny tłuszczu mlecznego na świecie. Coraz więcej osób rozumie, że jest zdrowy i nie można spożywać tyle tłuszczów roślinnych.

Jego zdaniem, dla przemysłu mleczarskiego najważniejsze jest poziom spożycia. - Musimy dorównać wielkością spożycia mleka krajom, gdzie to spożywce jest największe, gdyż chodzi o zdrowie całego społeczeństwa – uważa prezes Ciesielski.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • ela 30-06-2017, 11:09:
.."nie pokoi..." tak się pisze poprawnie???

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 472) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH