Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes KSM: Najbardziej opłaca się produkcja sera z przetwórstwem serwatki

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 06-03-2013, 12:45
Prezes KSM: Najbardziej opłaca się produkcja sera z przetwórstwem serwatki
Klemens Ciesielski, prezes Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy fot.żelaznastudio

Moim zdaniem najbardziej opłacalną produkcją mleczarską jest produkcja sera, ale z jednoczesnym zagospodarowaniem serwatki - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Klemens Ciesielski, prezes Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy.

Podkreśla, że mając nawet podwójną zdolność produkcyjną w stosunku do skupowanego mleka, to jest to dość optymalna wielkość, gdyż pozwala na elastyczne i szybkie reagowanie na zmiany zachodzące na rynku.

- Jeżeli mamy zakład mleczarski, który ma zdolności przerobu dwa miliony litrów mleka w ciągu doby, w tym milion na produkcję serów, a drugi na mleko w proszku. Przy produkcji serów powstaje serwatka, którąś trzeba jakoś wykorzystać. W tej chwili jest dobry układ na rynkach światowych - cena serwatki w proszku jest bardzo wysoka. W związku z tym serwatkę można przerabiać na proszkowni, gdzie normalnie powstawałoby mleko w proszku - mówi Klemens Ciesielski.

W ten sposób mając formalnie dwa miliony litrów przerobu, można przerobić tylko jeden milion litrów.

Jest zdania, że mleczarstwo w naszym kraju umiało przewidzieć obecny rynek i wcześniej zainwestowało także w możliwości przerabiania serwatki. Dzięki temu obecnie bardzo elastycznie reagujemy na zmiany zachodzące na rynku światowym.

Hamulce jest tylko sprzedaż sera. Na ogól niestety sprzedajmy sery jako półprodukt, a kto inny je konfekcjonuje i uzyskuje dużo lepsze ceny - uważa prezes KSM.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Aparatowy_303 08-03-2013, 12:44:
Który zakład (w Polsce) produkuje tylko sery twarde i mleko w proszku? a 2 mln litrów mleka w Polsce to naprawdę jest wyzwanie...
  • byku 07-03-2013, 09:00:
A gdzie w jednym zakładzie w Polsce w tej samej miejscowości jest przerabiane ponad 2mln litrow mleka ? w Wysokim maz no i w Grajewie panie psorze czy to prawda ?

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 346) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH