Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes KZSM: Krytycy mleka nie mają pojęcia o czym mówią

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 17-12-2015, 09:41
Prezes KZSM: Krytycy mleka nie mają pojęcia o czym mówią
Waldemar Broś, prezes KZSM /fot.żelaznastudio

W ubiegłym tygodniu w TVN meteo można było zobaczyć program nt. szkodliwości picia mleka. Do sprawy odniósł się Waldemar Broś, prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich. - Słuchając tych bzdurnych dywagacji, zarówno ja jak i wielu moich znajomych, odniosło wrażenie, że Daria Łukomska nie ma pojęcia o mleku i jego właściwościach. Jej histeryczna reakcja może wskazywać, że wcześniej wcale nie piła mleka – skomentował prezes Broś.

W programie można usłyszeć m.in., jak pani Daria Łukomska zaleca zastąpienie mleka zmielonymi skorupkami jajek. - Uważam, że Pani Darii Łukowskiej – dietetyk wypowiadającej się na temat szkodliwości mleka wyraźnie pomyliło się ono z innymi szkodliwymi używkami, których nie będę wymieniać, żeby nie robić im promocji – powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Waldemar Broś.

Prezes KZSM, podkreśla, iż mleko znane jest od ponad 9 tysięcy lat p.n.e., a uważany za ,,ojca medycyny” Hipokrates powiedział, że ,,mleko jest najdoskonalszym pokarmem jaki stworzyła natura”. - Gdyby było tak, jak twierdzi Pani Daria Łukowska to ludzkość by nie zamieszkiwała globu. Na świecie, zwłaszcza w USA gdzie na naukę przeznacza się bardzo duże środki, prowadzi się badania, które udowadniają, że mleko jest zdrowe. Warto więc pamiętać, że mleko i jego przetwory ą naturalnym, zdrowym i pożywnym pokarmem, zawierającym składniki niezbędne do wzrostu i rozwoju organizmu człowieka – mówi szef KZSM-u.

Dodaje, że przetwory mleczne zawierają białko będące podstawowym budulcem organizmu a także wapń niezbędny do prawidłowego rozwoju kości. Mleko i jego przetwory bogate są w witaminy (A, D, E, K, B i P) oraz tzw. biopierwiastki (cynk, magnez, potas, selen, miedź, chrom). Spożywanie mleka wzmacnia również układ odpornościowy, zarówno dzięki składnikom samego mleka, jak i naturalnym, probiotycznym szczepom bakterii w niektórych produktach (m.in. jogurtach probiotycznych).

- Na dowód tego, że mleko i jego przetwory pozytywnie wpływają na rozwój komórek mózgowych u człowieka można przytoczyć niezwykłą karierę naukową Griszy Perelmana pracującego m.in. na Uniwersytecie w Petersburgu. W młodości Grisza Perelman wygrywał wszelkie światowe olimpiady matematyczne, a jako pracownik naukowy rozwiązał hipotezę postawioną przez francuskiego matematyka Henriego Poincarégo. Dieta tego wybitnego naukowca, zarówno w młodości jak i obecnie, oparta jest na chlebie, mleku i serze – wyjaśnia Waldemar Broś.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 087) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH