REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes KZSM: Nie da się określić, jak długo potrwa obecna koniunktura

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl
  • Data: 12-11-2009, 12:01
Prezes KZSM: Nie da się określić, jak długo potrwa obecna koniunktura

Wszystko wskazuje, że rzeczywiście zaczynamy widzieć zielone światło dla sektora mleczarskiego. Nie da się jednak określić, jak długo ta koniunktura potrwa - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Waldemar Broś, prezes KZSM.

REKLAMA

- Badania wykazują, że w tym roku spożycie powinno być większe. W związku z tym że ta tendencja zwiększonego spożycia się utrwaliła, to jestem przekonany, że koniunktura może potrwać dłużej. Ponadto kryzys, który miał miejsce w roku ubiegłym i do połowy tego, spowodował pewne przetasowania jeśli chodzi o skalę produkcji w niektórych produktach mleczarskich. Zaczęto mniej produkować mleka w proszku, masła i teraz zakładając, że spożycie jest mniej więcej na tym samym poziomie, w pewnym momencie ludzie zaczęli prawdopodobnie kupować w większych ilościach - mówi Waldemar Broś.

Zdaniem prezesa Brosia, musimy także niezmiernie dbać o rynki zewnętrzne, o eksport, gdyż on stabilizuje polski rynek. - Mimo wzrostu spożycia w Polsce, nadal mamy nadwyżki, który muszą być sprzedane za granice. To jedyna szansa by tę obecna koniunkturę podtrzymać - uważa Waldemar Broś.

- Życzeniem nie tylko moim, ale wszystkich mleczarzy, począwszy od rolników a na zakładach przetwórczych kończąc, aby koniunktura cały czas szła w górę. Oczywiście nie można przypuszczać, że wrócimy do cen z 2007 roku gdy na rynkach światowych. Musimy jednak zdawać sobie sprawę, że gdyby dekoniunktura utrzymała się, to rolnicy zaczęliby się wycofywać z produkcji mleka, a to byłby najgorszy scenariusz dla Polski - mówi prezes KZSM.

- Nasz kraj ma doskonałe warunki do produkcji mleka. Przypomnę aż ¼ to użytki zielone, doskonale przygotowanych rolników i zakłady przetwórcze. Nie możemy dopuścić do zatrzymania wsparcia rynku mlecznego przez KE. Mówimy ciągle o dopłatach eksportowych, o zakupach interwencyjnych masła, mleka w proszku, bo te dwa czynniki w znacznym stopniu przyczyniły się do poprawy sytuacji na rynku mleczarskim - podkreśla prezes Broś.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • producent mleka 12-11-2009, 13:11:
Drogi Prezesie , jeżęli wzrost cen surowca będzie posępował tak wolno jak do tej pory, czyli 2-4 grosze miesięcznie , to nie zatrzymacie procesu likwidacji stad ! Przynajmniej minimum 1,2 zł , przy obecnych wysokich kosztach produkcji może pozwolić na utrzymanie stada ! Powinno się pamiętać, że przytaczane ceny , dotyczyć powinny większości hodwców , a nie wybranych , nielicznych ,którzy mają stada po 100 szt. Czy rolnik hodujący przykładowo 30, 15 szt ponosi znaczne mniejsze koszty na szt. ? Winna liczyć się jakość przede wszystkim-- rozumiem, że jakieś prefity dla tych 100... -sztukowców winny być ,, ale nie dyksryminujmy innych !!

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 116) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH