Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes KZSM: Nie da się określić, jak długo potrwa obecna koniunktura

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl
  • Data: 12-11-2009, 12:01
Prezes KZSM: Nie da się określić, jak długo potrwa obecna koniunktura

Wszystko wskazuje, że rzeczywiście zaczynamy widzieć zielone światło dla sektora mleczarskiego. Nie da się jednak określić, jak długo ta koniunktura potrwa - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Waldemar Broś, prezes KZSM.

- Badania wykazują, że w tym roku spożycie powinno być większe. W związku z tym że ta tendencja zwiększonego spożycia się utrwaliła, to jestem przekonany, że koniunktura może potrwać dłużej. Ponadto kryzys, który miał miejsce w roku ubiegłym i do połowy tego, spowodował pewne przetasowania jeśli chodzi o skalę produkcji w niektórych produktach mleczarskich. Zaczęto mniej produkować mleka w proszku, masła i teraz zakładając, że spożycie jest mniej więcej na tym samym poziomie, w pewnym momencie ludzie zaczęli prawdopodobnie kupować w większych ilościach - mówi Waldemar Broś.

Zdaniem prezesa Brosia, musimy także niezmiernie dbać o rynki zewnętrzne, o eksport, gdyż on stabilizuje polski rynek. - Mimo wzrostu spożycia w Polsce, nadal mamy nadwyżki, który muszą być sprzedane za granice. To jedyna szansa by tę obecna koniunkturę podtrzymać - uważa Waldemar Broś.

- Życzeniem nie tylko moim, ale wszystkich mleczarzy, począwszy od rolników a na zakładach przetwórczych kończąc, aby koniunktura cały czas szła w górę. Oczywiście nie można przypuszczać, że wrócimy do cen z 2007 roku gdy na rynkach światowych. Musimy jednak zdawać sobie sprawę, że gdyby dekoniunktura utrzymała się, to rolnicy zaczęliby się wycofywać z produkcji mleka, a to byłby najgorszy scenariusz dla Polski - mówi prezes KZSM.

- Nasz kraj ma doskonałe warunki do produkcji mleka. Przypomnę aż ¼ to użytki zielone, doskonale przygotowanych rolników i zakłady przetwórcze. Nie możemy dopuścić do zatrzymania wsparcia rynku mlecznego przez KE. Mówimy ciągle o dopłatach eksportowych, o zakupach interwencyjnych masła, mleka w proszku, bo te dwa czynniki w znacznym stopniu przyczyniły się do poprawy sytuacji na rynku mleczarskim - podkreśla prezes Broś.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • producent mleka 12-11-2009, 13:11:
Drogi Prezesie , jeżęli wzrost cen surowca będzie posępował tak wolno jak do tej pory, czyli 2-4 grosze miesięcznie , to nie zatrzymacie procesu likwidacji stad ! Przynajmniej minimum 1,2 zł , przy obecnych wysokich kosztach produkcji może pozwolić na utrzymanie stada ! Powinno się pamiętać, że przytaczane ceny , dotyczyć powinny większości hodwców , a nie wybranych , nielicznych ,którzy mają stada po 100 szt. Czy rolnik hodujący przykładowo 30, 15 szt ponosi znaczne mniejsze koszty na szt. ? Winna liczyć się jakość przede wszystkim-- rozumiem, że jakieś prefity dla tych 100... -sztukowców winny być ,, ale nie dyksryminujmy innych !!

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 785) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH