REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes OSM Łowicz: Odczuwamy presję na wzrost cen płaconych za mleko

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 03-03-2011, 10:19
Prezes OSM Łowicz: Odczuwamy presję na wzrost cen płaconych za mleko
Jan Dąbrowski, prezes OSM Łowicz

W związku z sytuacją na światowym rynku artykułów mleczarskich i dobrą koniunkturą, odczuwamy presję na wzrost cen płaconych za mleko - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Jan Dąbrowski, prezes OSM Łowicz.

REKLAMA

Rynek mleczarski jest niesłychanie niestabilny. Obawiam się szybkiego wzrostu cen, gdyż zazwyczaj potem mamy ostre załamanie, a szybkie i wysokie wahania cen nie są dobre ani dla przetwórstwa ani dla rolników - mówi Jan Dabrowski, który równocześnie podkreśla, że musi dbać o rozwój spółdzielni i pilnować jej płynności finansowej.

Jego zdaniem, ceny za surowiec nie mogą wzrosnąć tak szybko i do takiego poziomu jak życzyliby sobie tego rolnicy. - Taki szybki wzrost groziłby destabilizacją rynku. Dla nas i naszych dostawców najlepszy jest stopniowy i nie zbyt szybki wzrost cen - uważa prezes Dąbrowski.

W 2010 roku OSM Łowicz przerabiała średnio 1,200 tys. litrów mleka dziennie.

Jak informuje Bank Gospodarki Żywnościowej, wyższa rynkowa podaż mleka w kraju to opóźniony efekt rosnących cen skupu i relatywnie stabilnych kosztów produkcji (szczególnie w I półroczu ub. r.), w wyniku czego w 2010 r. poprawiła się dochodowość z produkcji mleka. Oceniamy, iż przez cały 2011 r. skup surowca będzie przewyższał ubiegłoroczne poziomy.

Z kolei utrzymywanie się wysokich cen zbytu mleka w proszku i masła, przy dość stabilnych cenach przetworów świeżych, przyczyniło się do zmian w produkcji artykułów mleczarskich.

Według danych GUS w styczniu br. przedsiębiorstwa zatrudniające 50 osób i więcej wytworzyły 10,4 tys. t mleka w proszku, tj. o 8 proc. więcej niż w grudniu i prawie 30 proc. wobec analogicznego okresu 2010 roku. Produkcję masła zwiększono o prawie 7 proc. w relacji miesięcznej do 15,3 tys. ton. W stosunku do stycznia ub. r. niższa była natomiast produkcja jogurtów (o 1,5 proc., choć wobec grudnia wzrosła o ponad 35 proc.) i śmietany (o ponad 8 proc.).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 495) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH