Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes OSM Łowicz: Odczuwamy presję na wzrost cen płaconych za mleko

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 03-03-2011, 10:19
Prezes OSM Łowicz: Odczuwamy presję na wzrost cen płaconych za mleko
Jan Dąbrowski, prezes OSM Łowicz

W związku z sytuacją na światowym rynku artykułów mleczarskich i dobrą koniunkturą, odczuwamy presję na wzrost cen płaconych za mleko - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Jan Dąbrowski, prezes OSM Łowicz.

Rynek mleczarski jest niesłychanie niestabilny. Obawiam się szybkiego wzrostu cen, gdyż zazwyczaj potem mamy ostre załamanie, a szybkie i wysokie wahania cen nie są dobre ani dla przetwórstwa ani dla rolników - mówi Jan Dabrowski, który równocześnie podkreśla, że musi dbać o rozwój spółdzielni i pilnować jej płynności finansowej.

Jego zdaniem, ceny za surowiec nie mogą wzrosnąć tak szybko i do takiego poziomu jak życzyliby sobie tego rolnicy. - Taki szybki wzrost groziłby destabilizacją rynku. Dla nas i naszych dostawców najlepszy jest stopniowy i nie zbyt szybki wzrost cen - uważa prezes Dąbrowski.

W 2010 roku OSM Łowicz przerabiała średnio 1,200 tys. litrów mleka dziennie.

Jak informuje Bank Gospodarki Żywnościowej, wyższa rynkowa podaż mleka w kraju to opóźniony efekt rosnących cen skupu i relatywnie stabilnych kosztów produkcji (szczególnie w I półroczu ub. r.), w wyniku czego w 2010 r. poprawiła się dochodowość z produkcji mleka. Oceniamy, iż przez cały 2011 r. skup surowca będzie przewyższał ubiegłoroczne poziomy.

Z kolei utrzymywanie się wysokich cen zbytu mleka w proszku i masła, przy dość stabilnych cenach przetworów świeżych, przyczyniło się do zmian w produkcji artykułów mleczarskich.

Według danych GUS w styczniu br. przedsiębiorstwa zatrudniające 50 osób i więcej wytworzyły 10,4 tys. t mleka w proszku, tj. o 8 proc. więcej niż w grudniu i prawie 30 proc. wobec analogicznego okresu 2010 roku. Produkcję masła zwiększono o prawie 7 proc. w relacji miesięcznej do 15,3 tys. ton. W stosunku do stycznia ub. r. niższa była natomiast produkcja jogurtów (o 1,5 proc., choć wobec grudnia wzrosła o ponad 35 proc.) i śmietany (o ponad 8 proc.).

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 330) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH