Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes REM zachęca do picia mleka

  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 14-07-2014, 16:59
Prezes REM zachęca do picia mleka
Dariusz Sapiński, prezes Eady Ekspertów Mleczarstwa i SM Mlekovita /fot.PTWP

Dariusz Sapiński, prezes Rady Ekspertów Mleczarstwa wystosował pismo, w którym wymienia zdrowotne właściwości mleka i zachęca do jego spożywania.

W piśnie, skierowanym m.in do prezesów organizacji branżowych, uczelni wyższych czy szefów kilku największych firm, Dariusz Sapiński wymienia najważniejsze powody do picia mleka. Jak czytamy w piśmie, dzięki wyjątkowej aktywności biologicznej białek i tłuszczu mlekowego, obecności biodostępnych związków mineralnych i pierwiastków śladowych, a także witamin i enzymów o aktywności antyoksydacyjnej, mleko reguluje metabolizm w organizmie człowieka. Tym samym nie tylko zapobiega występowaniu większości dietozależnych schorzeń metabolicznych, ale przydatne jest w ich leczeniu.

Z najnowszych badań wynika, że mleko ma jeszcze jedną zaletę, a mianowicie zapobiega otyłości oraz ułatwia odchudzanie. Dzieje się tak dlatego, że w mleku znajduje się związek o nazwie rybozyd nikotynamidu, który przyspiesza przemianę materii i przez to przeciwdziała przybieraniu na wadze. Tłuszcz mlekowy zawiera także szereg bioaktywnych komponentów wykazujących właściwości antyoksydacyjne, które pozwalają nam zachować dłużej młody wygląd i dobrą kondycję, do składników tych zalicza się: sprzężony kwas linolowy (CLA), α-tokoferol, koenzymQ10, witaminy A i D oraz fosfolipidy.

Prezes Sapiński przypomina, że kwas linolowy CLA zawarty w tłuszczu mlekowym (mleko zawiera średnio 4,5-5,5 mg/g tłuszczu, produkty mleczne 2,9-11,3 mg/g tłuszczu) pomaga także w redukcji tkanki tłuszczowej, wzroście masy kostnej i obniżeniu ryzyka wystąpienia osteoporozy. Wykazuje również działanie antybakteryjne oraz immunoregulujące.

Produkty mleczne poddane fermentacji posiadają przeważnie wyższe zawartości CLA niż produkty mleczne niefermentowane, co wynika z mikrobiologicznego procesu fermentacji, który podwyższa zawartość CLA. W tłuszczu mlecznym naturalnie zawarta jest także lecytyna oraz sfingomielina, która jest cenna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego człowieka oraz mózgu, a także wykazuje działanie antynowotworowe. Zawarte w mleku żelazo jest przyswajalne aż w 50-70 proc. dzięki laktoferynie, która wiążąc jony żelaza, ułatwia jego wchłanianie. Ponadto mleko zawiera liczne składniki ochrony immunologicznej: immunoblobuliny, laktoferyna, lizozym, a także wiele innych.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 290) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH