Prezes Resmleczu: o 10-15 proc. wzrosła sprzedaż twarogów

- W pierwszym kwartale br. poprzez sieci handlowe sprzedaliśmy 10-15 proc. więcej twarogów niż w analogicznym okresie ubiegłego roku - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Antoni Kogut, prezes Rzeszowskiej Spółdzielni Mleczarskiej Resmlecz.
- Uważam, że wzrost zainteresowania nabiałem wynika ze wzrostu ceny mięsa, który wynika z kolei z jest rezultatem świńskiego dołka - mówi prezes Resmleczu. Antoni Kogut zwraca także uwagę, na inne powiązanie rynku mleczarskiego z produkcją wieprzowiny. - Znaczna część serwatki produkowanej przez spółdzielnie mleczarskie jest przeznaczana na pasze dla świń. Wraz z tzw. świńskim dołkiem, został mocno ograniczony popyt na serwatkę, co z kolei odbija się na kondycji zakładów - mówi prezes Kogut.
Obecnie spółdzielnia produkuje bogaty asortyment wyrobów: mleko, śmietana, masło, kefir, twarogi, napoje mleczne, mleko w proszku i wiele innych.
Rzeszowska Spółdzielnia Mleczarska „RESMLECZ" w Trzebownisku koło Rzeszowa powstała w 1906 roku. Posiada odpowiednią infrastrukturę, własne ujęcie wody głębinowej, oczyszczalnię ścieków, kotłownie, nowoczesne linie technologiczne oraz duże zaplecze chłodni magazynowych. W roku 2007 Spółdzielnia przerobiła blisko 50 milionów litrów mleka, a liczba dostawców surowca wyniosła prawie 4000.

KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!