Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Sertop: Spadek spożycia serów topionych trwa już od czterech lat

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 27-06-2012, 13:38
Prezes Sertop: Spadek spożycia serów topionych trwa już od czterech lat
Jan Gaweł, prezes Sertop sp z o.o.

Martwi nas spadek krajowego spożycia serów topionych, utrzymujący się już od ponad 4 lat. Główny powód upatrujemy w pogłębiającym się spadku konsumpcji pieczywa i pogorszeniu jego jakości. Innymi powodami są oferowane substytuty serków oraz pasty do smarowania pieczywa na bazie margaryny, które z prawdziwymi serkami mają mało wspólnego - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Jan Gaweł, prezes Sertop sp z o.o.

- Rynek serów w Polsce jest silnie zdominowany przez sery typu holenderskiego, coraz częściej konfekcjonowane w bardzo nowoczesnych i wygodnych dla klientów opakowaniach. Polskie sery typu szwajcarskiego czy francuskiego z trudem zdobywają swój udział w rynku. Zadanie to podjęły nieliczne zakłady mleczarskie po wyjątkowo skutecznych działaniach swoich służb marketingowych - mówi prezes Sertop.

Zauważa, iż swoją grupę nabywców znajdują polskie sery typu włoskiego lub greckiego w tym mozzarella i feta, co zawdzięczamy zmianie modelu konsumpcji serów stanowiących coraz częściej składnik sałatek warzywnych.

Podkreśla także, że pomimo tego, iż krajowy rynek mleka i jego przetworów od wielu lat wykazuje tendencję rosnącą, to spożycie nabiału wśród Polaków jest ciągle znacząco mniejsze od większości państw „Starej Unii". Można prognozować, że to spożycie będzie rosło wraz ze wzrostem realnych dochodów naszych rodaków. W przeciwnym razie malejąca siła nabywcza konsumentów zadecydować może o osłabieniu rynku - mówi prezes Gaweł.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Smakosz 29-06-2012, 13:59:
A ja lubię serki topione :) Szczególnie ze szczypiorkiem ! Pycha, mniam, mniam ....
  • gośc 27-06-2012, 23:03:
Jest takie magiczne słowo: INNOWACJA!
Brak innowacji produktowych, brak jakiegokolwiek marketingu w Sertopie, brak strategii itd itd itd- oto przyczyny "spadku".
  • ___ 27-06-2012, 22:00:
Trzeba sobie powiedziec ze sery topione powstaja z odpadów mleczarskich kazdy dzial zrzuca co mu zostalo na topialnie, sera tam prawie nie ma a jak sa to jakies zrzyny i jak to ma smakować?

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 478) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH