REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes Sertopu o perspektywicznych rynkach eksportowych

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 01-04-2016, 14:35
Prezes Sertopu o perspektywicznych rynkach eksportowych
Jan Gaweł, prezes Sertop /fot. Sertop

Na polskim rynku od dawna funkcjonuje kilka firm o zasięgu światowym. Są to w dużej mierze firmy zagraniczne. Niektóre z nich eksportują poza Polskę ponad 80 proc. swojego obrotu, wykorzystując polskie mleko. Potencjał eksportowy jest znaczący - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Jan Gaweł, prezes Sertop sp z o.o.

REKLAMA

W jego ocenie, perspektywicznymi rynkami są Chiny, USA, kraje południa Europy i północnej Afryki. Dużym problemem polskiego mleczarstwa jest brak rozpoznawalnych marek na rynkach zagranicznych. - Najsilniejsze polskie brandy nie istnieją na rynkach Europy Zachodniej. Często uczestniczymy, jako Sertop w dużych imprezach targowych o zasięgu ogólnoświatowym – mówi prezes Gaweł.

Z przykrością dostrzegam, że ekspozycja polskiego mleczarstwa, mimo znaczącego wysiłku wielu firm oraz Polskiej Izby Mleka, ciągle odgrywa na takich targach rolę Kopciuszka. Krytykowany przez wielu Fundusz Promocji Mleka nie jest wystarczającym wsparciem dla naszych eksporterów. Środki w nim gromadzone powinny skuteczniej wspierać eksport oraz wzrost krajowej konsumpcji produktów mleczarskich. Tak się jednak nie dzieje – ubolewa Jan Gaweł.

Zwraca uwagę, że skuteczne jest tylko jego zasilanie, poprzez powszechne opodatkowanie dostawców mleka. Wydatkowanie środków jest jednak rozproszone i nadmiernie zinstytucjonalizowane. Dlatego nie przynosi oczekiwanych efektów.

- Do niedawna funkcjonował branżowy program wspierania eksportu, realizowany przez byłe Ministerstwo Gospodarki. Była to cenna inicjatywa rządowa, pozytywnie oceniana przez eksporterów. Problem w tym, by nowe władze kontynuowały podobne wsparcie eksportu. Te działania wymagają stałości i przewidywalności. Wymagają też wyspecjalizowanych, doświadczonych i profesjonalnych kadr, zdolnych koordynować i wzmacniać działania firm działających póki, co wyłącznie „na własną rękę” - mówi prezes Sertopu.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 371) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH