Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes SM Bieluch ocenia pierwsze półrocze

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 30-07-2014, 11:31
Prezes SM Bieluch ocenia pierwsze półrocze
Janusz Mojak, prezes SM Bieluch /fot. materiały prasowe

Jesteśmy po pierwszym półroczu, które już możemy ocenić. I na tej podstawie możemy wnioskować, co będzie się działo do końca roku. W porównaniu z rokiem 2013 ceny produktów trwałych, a więc także eksportowych, jak sery dojrzewające, proszki mleczne czy masło, poszybowały w dół. Największe koszty wytworzenia w przetwórniach generuje surowiec, czyli mleko, które w zależności od profilu produkcji kształtują się w granicach od 50 aż do 80 procent - powiedział w rozmowie z serwisem portalspożywczy.pl Janusz Mojak, prezes SM Bieluch.

Zaznaczył, że ze względu na spadek cen serów, mleczarnie mające w swoim portfolio sery dojrzewające w pierwszej kolejności obniżyły ceny w skupie.

Jego zdaniem, drugi aspekt oceny sytuacji w eksporcie produktów mleczarskich jest związana z rynkiem rosyjskim, który jest niezwykle ważny dla polskiego mleczarstwa, szczególnie dla firm, które są tam już obecne od lat. Ostatnio ten rynek notował bardzo dynamiczny wzrost eksportu, który wynosił 175 procent. Natomiast po aneksji Krymu, trwa tendencja spadkowa i dzisiaj to tylko 155, choć jest to wskaźnik nadal wysoki. Oczywiście, sytuacja w Federacji Rosyjskiej ma wpływ na ceny krajowe.

- Nie było do tej pory jakiś zakazów administracyjno-politycznych na tym rynku, poza kilkoma mleczarniami, w których - według strony rosyjskiej - znaleziono różne uchybienia i wstrzymano import. Ponadto, mleczarnie, które są obecne na tamtejszym rynku, dostają mniejsze zamówienia z powodu dewaluacji rubla. Co prawda, kontrakty są zawierane zwykle w dolarach lub w euro, ale konsument rosyjski musi więcej płacić w rublach - mówi Janusz Mojak.

Zwraca uwagę, że nastąpiło więc przesunięcie asortymentowe, czyli wspomniane mleczarnie starają się produkować artykuły trwałe, czyli produkty w proszku i masło, które dają lepsze spieniężenie w danej chwili. - Żeby nie być gołosłownym: za pierwsze 6 miesięcy dynamika produkcji proszkowniczych wyniosła 169 procent. W asortymencie masła jest to 103,8 procent. Widzimy przesunięcie w granicach możliwości produkcyjnych - mówi prezes SM Bieluch.

- Trzecim aspektem oceny jest podaż surowca. Bardzo korzystne ceny w skupie odnotowaliśmy w roku 2013. Pomimo spadku cen w pierwszej połowie bieżącego roku dynamika wzrostu w Polsce wynosi 107,4 procenta za pierwszych sześć miesięcy, a w samym maju była jeszcze wyższa, bo wynosiła 107,8 proc. Jest to więcej o 291 milionów litrów niż w roku ubiegłym w analogicznym okresie - zauważa prezes Mojak.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 389) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH