Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes SM Spomlek: Obecnie innowacją jest powrót do tradycji

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 17-05-2012, 20:48
Prezes SM Spomlek: Obecnie innowacją jest powrót do tradycji
Edward Bajko, prezes SM Spomlek

Zauważamy, że konsumenci oczekują powrotu do produktów tradycyjnych a nie wprowadzania wyrobów ultranowoczesnych - mówi Edward Bajko, prezes SM Spomlek.

Jeśli chodzi o innowacje, to obecnie w branży mleczarskiej zdecydowana większość producentów ma w swoich zakładach nowoczesne rozwiązania techniczne. Posiadają także dobrze wykształcone kadry. - Jedynym problemem jest sama definicja innowacyjności - zauważa Bajko.

Co zatem oznacza pojęcie "produkt innowacyjny"? - Zauważamy, że konsumenci oczekują powrotu do produktów tradycyjnych a nie wprowadzania wyrobów ultranowoczesnych, których jeszcze nigdy na świecie nie było. Mniej więcej 30 lat temu za innowacyjność można było uznać zastosowanie worków foliowych do dojrzewania sera. Teraz za innowacyjne uznaje się to, że odeszliśmy od dojrzewania sera w workach - przyznaje prezes SM Spomlek. - Wracamy do tradycji. Podobną sytuację można zaobserwować w przemyśle piwowarskim, gdzie kiedyś innowacyjna była pasteryzacja piwa a obecnie innowacyjne jest odejście od pasteryzacji - podkreśla.

- Problem nie leży w urządzeniach, wiedzy czy nawet pieniądzach. Problemem jest zdefiniowanie oczekiwań konsumenta. One nie są jednoznaczne. Część klientów oczekuje, że żywność dostarczy im dodatkowych wartości odżywczych niezbędnych do tego, aby być pięknym i zdrowym. Przekłada się to na popularność suplementów diety. Nie chciałbym, aby ten trend doprowadził do, przepraszam za ostre określenie, przemiany artykułów spożywczych w paszę. Żywność nie jest środkiem do osiągnięcia ciemniejszej karnacji skóry, czy jaśniejszych włosów - przypomina Edward Bajko.

Jego zdaniem nie wolno zapomnieć o smaku. - Jest on ważniejszy od funkcjonalności. Byłoby smutne, gdyby ludzie utracili radość płynącą z jedzenia - mówi prezes Spomleku.

I dodaje: - Można spotkać się z opinią, że generalnie spółdzielnie mleczarskie są archaiczne. Ja się z tym nie zgadzam. Sądzę, że podobnie, jak inne zakłady prywatne, jedne z nich są gorzej a inne lepiej zarządzane. Część z nich stara się działać innowacyjnie. Nie ma sensu tworzyć rozgraniczenia na spółdzielnie i resztę rynku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • gość 19-09-2012, 17:21:
jeno panie dziejaszku jak powrócić do onej tradycji jak ona ta tradycja ( świecka chyba) ucieka panie że hej! i to do przodku ucieka panie dziejaszku ten tego

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 746) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH