REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes Spomleku: Generalnie sprzedaż sera stale rośnie, ale...

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 30-11-2011, 11:48
Prezes Spomleku: Generalnie sprzedaż sera stale rośnie, ale...
Edward Bajko, prezes Spomleku

W Polsce mamy do czynienia z pewnym ciekawym zjawiskiem. Jeżeli spojrzeć na rynek wyłącznie z perspektywy największych producentów, takich jak SM Spomlek, to ma się on bardzo dobrze. Sprzedaż od prawie dwóch lat stale i systematycznie wzrasta - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Edward Bajko, prezes Spomleku.

REKLAMA

Równocześnie krajowi producenci znajdują wielu klientów eksportowych, co zawdzięczamy korzystnym kursom walut i ogólnemu dużemu światowemu popytowi na artykuły mleczne. Na dodatek, na globalnym rynku utrzymują się na nie wysokie ceny, co jeszcze bardziej zachęca do eksportu.

Jeśli jednak przyjrzeć się rynkowi z bardziej ogólnej perspektywy, dostrzeżemy kilka zjawisk, które aż tak wielkim optymizmem nie napawają. Po pierwsze, rośnie znaczenie sieci handlowych i udział ich marek własnych w łącznej sprzedaży. W przypadku najbardziej atrakcyjnych dla klientów promocji cenowych, oznacza to import „sera no name" (brak nawet informacji o kraju pochodzenia), o bardzo wątpliwej jakości.

Wzrost sprzedaży marek własnych to z kolei zła wiadomość dla małych mleczarni, koncentrujących się na rynkach lokalnych. Dyskonty są już praktycznie wszędzie, ale mniejsi producenci nie są w stanie ani nawiązać z nimi współpracy, ani konkurować cenowo. Tracą konsumentów coraz szybciej, część z nich tego procesu nie przetrwa. Dla dużych firm współpraca z sieciami jest koniecznością, ale jej warunki odbiegają od wymarzonych. Szansą na to, by stały się one lepsze, jest przede wszystkim budowa silnych marek.

Patrząc oczami konsumenta, mamy do czynienia z inna tendencją: kurczy się średnia półka. Sprzedają się albo tanie sery i produkty seropodobne, albo artykuły z segmentu premium, kierowane do bardziej wymagającego i zamożnego klienta. To zjawisko jest oczywiście we wstępnej fazie i dotyka głównie największych miast, ale możemy zakładać, że prędzej czy później rozleje się po całej Polsce.

Czytaj także:
Prezes Spomleku: Nie grozi nam masowy import serów
Prezes OSM Sierpc: Europejski rynek serów jest bardzo zróżnicowany
Prezes Infodome: Rynek sera dojrzewającego charakteryzuje się dużą liczbą innowacji

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 614) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH