REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes Spomleku: Konsolidacja? Nie chcę, żeby mleczarstwo podzieliło los rynku piwnego

  • Autor: Adam Domagała, portalspożywczy.pl
  • Data: 27-08-2009, 12:36
Prezes Spomleku: Konsolidacja? Nie chcę, żeby mleczarstwo podzieliło los rynku piwnego

- Konsolidacja w mleczarstwie powinna mieć miejsce, ale jedynie w pewnych segmentach. Mam tu na myśli produkcję mleka spożywczego, jogurtów itd. W tym segmencie może działać na rynku tylko kilka podmiotów. Natomiast jeżeli mówimy np. o produkcji serów, to tu znaczącej konsolidacji producentów być nie powinno, chyba że chcemy żeby polskie sery stały się "podkładem" pod keczup - mówi Edward Bajko, prezes SM Spomlek.

REKLAMA

Na dzisiejszej konferencji zarząd Spółdzielczej Mleczarni Spomlek przedstawił strategię rozwoju firmy. Zgodnie z nią Spomlek coraz bardziej będzie skupiał się na produkcji serwów, szczególnie tych z segmentu premium.

- Jesteśmy liderem w produkcji sera żółtego oraz serów szlachetnych i długo dojrzewających, ale nie chcemy na tym poprzestać i będziemy rozwijać ten dział produkcji - powiedział Edward Bajko.

Prezes zdradził też serwisowi portalspożywczy.pl, że Spomlek rozważa przejęcia. Będą to mleczarnie, które specjalizują się w produkcji serów oraz twarogów. - Szukamy partnerów w dobrej kondycji finansowej, którzy mają w swoim portfolio ciekawe i charakterystyczne produkty. Niestety jest jeszcze za wcześnie żebym mógł mówić o konkretnych mleczarniach - mówi Edward Bajko.

Edward Bajko zaznaczył w rozmowie z nami, że te przejęcia nie będą wiązały się jedynie ze zwiększeniem potencjału produkcyjnego.

- Nie chcę żeby producenci polskich serów podzielili los producentów, którzy działali na rynku piwa. Niestety, przykro to powiedzieć, ale po konsolidacji browarów nie pozostało wiele charakterystycznych produktów. Dlatego, jeżeli mówię o przejmowaniu firm, to chcę żeby było jasne, że Spomlek będzie wzmacniał rozwój produktów charakteryzujących te przedsiębiorstwa, a nie narzucał im produkcję swoich wyrobów - podkreśla Edward Bajko.

Według prezesa Spomleku polscy producenci serów powinni pójść drogą producentów z takich krajów jak: Francja, Szwajcaria, Włochy czy Hiszpania. - W Polsce mamy wiele mleczarni, które produkują wyjątkowe sery, natomiast brakuje im dobrej promocji i wyróżniającej ich marki. Mam nadzieję, że będzie się to zmieniać - mówi Edward Bajko.

Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek z Radzynia Podlaskiego to jeden z największych producentów sera żółtego oraz serów szlachetnych i długo dojrzewających. Rocznie firma przetwarza ok. 170 mln litrów mleka, a w ciągu doby produkuje ok. 30 ton sera, który stanowi blisko 50 proc. produkcji całej spółdzielni.

KOMENTARZE: (7)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • piwosz 02-09-2009, 22:42:
piwo się marzy . kup se browar
  • piwosz 02-09-2009, 22:41:
piwo się marzy . kup se browar
  • Fan mleka 28-08-2009, 16:42:
Przeczytałem te artykuły i życzę powodzenia w ich realizacji!!!

Zobacz wszystkie komentarze (7)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (24 925) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH