Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu

Partnerzy serwisu

partner serwisu partner serwisu
Mleko

Prezes Spomleku na FRSiH: Weszliśmy do Danii z serami długodojrzewającymi

- Udało nam się dosyć skutecznie wejść do Danii z naszą linią "Skarby Serowara", szczególnie z Bursztynem – powiedział Edward Bajko, prezes SM Spomlek w trakcie debaty "Jak skutecznie rozwijać eksport w dobie embarga, protekcjonizmu i wojen handlowych" podczas XI Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

Prezes Spomleku na FRSiH: Weszliśmy do Danii z serami długodojrzewającymi
Edward Bajko, prezes SM Spomlek. Fot. PTWP

Autor: www.portalspozywczy.pl
Data: 13-11-2018, 13:25

- Produkujemy ser Bursztyn - to jest ser holenderski typu gołda, tyle że długodojrzewający. Gołdę Holendrzy zaczęli produkować w XII wieku. Robimy to według ich technologii, która ma kilkaset lat, ale na nowoczesnych urządzeniach - mówił Edward Bajko, prezes SM Spomlek.

- Drugi nasz standardowy produkt to jest Radamer. On jest młodszy, bo to jest odpowiedź Holendrów na szwajcarskiego Ementalera. Zaczął być produkowany na początku lat 90., więc ma kilkadziesiąt lat. W moim pojęciu i w mojej definicji jest to żywność naturalna - dodał.

- Jeśli chodzi o ekspansję, to trudno przekonać Holendra, że my mamy ser holenderski lepszy niż Holendrzy, natomiast są rynki, które są dojrzałe, to znaczy konsumenci ściślej definiują, co jest dobre, co jest niedobre, co jest naturalne, co nienaturalne, ale nie są przywiązani do swoich własnych produktów - mówił.

- I takim rynkiem jest Skandynawia. Nam się udaje dosyć skutecznie wejść szczególnie w tej chwili do Danii z naszą linią "Skarby Serowara", szczególnie z Bursztynem. Zaczęło się od czasowego wprowadzenia naszych serów do ich sieciach handlowych, w tej chwili jesteśmy już na stałe w liczących się sieciach handlowych w Danii, niedługo będziemy też w Norwegii - tłumaczył.

- Także to jest ten obszar, w który mi celujemy z naszymi produktami, które według mnie wypełniają definicję naturalnej żywności, ponieważ robimy je z mleka od prawdziwych krów, żadnych tu eksperymentów nie ma - podsumował Edward Bajko.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Edward Bajko RSS ALERT    /    FRSiH 2018 RSS ALERT    /    sery RSS ALERT    /    Dania RSS ALERT    /    Spomlek RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.242.25.198
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.