REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes Spomleku: Nie grozi nam masowy import serów

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 10-11-2011, 14:10
Prezes Spomleku: Nie grozi nam masowy import serów
Edward Bajko, prezes Spomleku

Spodziewam się, że zmniejszy się liczba producentów, a z drugiej strony - najwięksi będą jeszcze bardziej rosnąć. Nie przewiduję, aby poza akcjami promocyjnymi w marketach, groził nam masowy import serów w segmencie popularnym. Mam jednak nadzieję, że polscy serowarzy zdecydują się na budowę marek, także na rynkach zagranicznych - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Edward Bajko, prezes Spomleku.

REKLAMA

Nie jest to może kwestia najbliższego roku, ale w dalszej perspektywie - konieczność. Bez tego zostanie nam rola wytwórcy bloków serowych, z których prawdziwe zyski czerpią inni.

Z drugiej strony, aby budować markę, trzeba mieć ciekawy produkt. Tymczasem wciąż jeszcze rodzimi klienci nie są rozpieszczani przez krajowych producentów serami odbiegającymi od rynkowej średniej pod względem smaku. Chociaż i tutaj dostrzegamy powolne zmiany. Za liderami - naszym Old Poland w kategorii twardych i Lazurem w pleśniowych - podążają kolejni. Rosną nisze „tradycyjna" i „ekologiczna". Popyt na sery importowane potwierdza, że postawienie na produkty z górnej półki, zwłaszcza pod względem jakości, a dopiero potem ceny, to dla nas dobry kierunek.

Trzeba jednak pamiętać, że ser żółty to w naszym kraju produkt konserwatywny, a znaczna część jego nabywców jest daleka od eksperymentów. Trudno działać wbrew nim, skoro najważniejsza dla nich jest wartość odżywcza i łagodny, neutralny smak. Dlatego nie oczekuję, że najpopularniejsze obecnie gouda, salami i edamski stracą swoją pozycje liderów. Z drugiej strony, wcale mnie to nie martwi, bo i w tych gatunkach możemy zaproponować produkty smaczne i o wysokiej jakości. Po to powołaliśmy markę Serenada - aby konsument miał szansę zapamiętać, że prozaiczne salami, która smakowało mu bardziej niż inne, pochodziło z Radzynia Podlaskiego.

Jeśli chodzi o Spomlek, to jestem przekonany, że zrobimy kolejny krok na drodze do pozycji największego producenta serów w Polsce, a przy tym zachowamy wizerunek lidera pod względem jakości oraz zdolność do trafiania w upodobania konsumentów naszymi nowymi pomysłami.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • zgliszczyńska 11-11-2011, 09:40:
cyt zlistu pana Bajko: "Połączenie ze spółdzielnią silniejszą jest dla Pana , jak widzę , nie do zaakceptowania ze względów mentalnych i czysto praktycznych z osobistego punktu widzenia "

Bardzo ciekawe jak teraz bedąc Prezesem zapatruje sie pan na połączenie z silniejszą spółdzielnią (nie brakuje takich) co?
teraz to już nie tak bardzo prawda?
Masz pan rację , pilnuj Pan swego , ale pamiętaj że juz gdzieś czeka kolejny wybitny listówpisarz Bajko II...
  • Jan Hrabak 10-11-2011, 22:09:
Komentarz usunięty za złamanie regulaminu forum.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 605) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH