Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Spomleku o bezpieczeństwie żywności

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 11-01-2013, 10:43
Prezes Spomleku o bezpieczeństwie żywności
Edward Bajko, prezes Spomleku

W moim przekonaniu nie można budować silnej, nowoczesnej firmy bez zapewnienia bezpiecznego produktu. Szczególnie w naszej branży, niezachowanie precyzyjnych procedur w procesie nadzoru produkcji, może kosztować nas niezmiernie dużo, a może i „wszystko". Z tego powodu zawsze stawiamy na pierwszym miejscu bezpieczeństwo i jakość, ponieważ dbałość o te dwa czynniki, bezpośrednio przekłada się na bezpieczeństwo całej firmy i jej przyszłości - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Edward Bajko, prezes SM Spomlek.

Tak jak wspomniałem, bezpieczeństwo produktu jest dla Spomleku kwestią fundamentalną, a praca nad nim rozpoczyna się już na etapie jego wprowadzania. Żeby dobrze zobrazować wagę tematu, musimy prześledzić wszystko od początku - czyli od samego pomysłu, aż po produkt gotowy - ser lub artykuł z asortymentu B2B.

Zawsze punktem wyjścia w procesie tworzenia nowego produktu jest spełnienie wymagań prawnych UE oraz państw do których jest przeznaczony, a także standardów wewnętrznych wypracowanych w oparciu o lata praktyki produkcyjnej. Kwestią równie podstawową wynikającą z przepisów prawnych , jest obowiązek zatwierdzenia nowego czy modernizowanego obiektu oraz linii produkcyjnej przed oddaniem do użytkowania przez Inspekcję Weterynaryjną.

Każdy produkt przed wprowadzeniem na rynek musi być zaakceptowany przez osoby odpowiedzialne za jego bezpieczeństwo, zarówno dla samego konsumenta jak i środowiska naturalnego. Identyfikują one zagrożenia i dokonują oceny ryzyka na poszczególnych etapach procesu wynikające z użytych składników, opakowań bezpośrednich czy sposobu prowadzenia produkcji. Ustala się sposoby monitorowania i informowania konsumentów o ewentualnych zagrożeniach, a ponadto ocenia wpływ nowego produktu na środowisko naturalne oraz określa postępowanie z odpadami powstającymi w trakcie jego wytwarzania.

Nad bezpieczeństwem i jakością cały czas czuwają pracownicy Działu Jakości, którzy na bieżąco oceniają zgodność produkowanych wyrobów ze specyfikacją i wymaganiami prawnymi oraz monitorują jakość składowania dodatków do produkcji, opakowań oraz samych wyrobów gotowych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 045) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH