REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes Spomleku o rentowności branży

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 02-12-2013, 11:45
Prezes Spomleku o rentowności branży
Edward Bajko, prezes Spomleku /fot.żelaznastudio

Powszechnie wiadomo, że branża mleczarska nie należy do najbardziej rentownych gałęzi przetwórstwa. Wynika to z konieczności utrzymywania właściwych relacji pomiędzy ceną surowca, a ceną produktu finalnego, akceptowalną z jednej strony przez dostawców, z drugiej przez klientów i konsumentów - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Edward Bajko, prezes SM Spomlek.

REKLAMA

Zaznacza, że w bieżącym roku dobra koniunktura i duży udział eksportu bez wątpienia będą miały pozytywne przełożenie na poprawę rentowności zarówno poszczególnych firm, jak i całej branży. - Na jej poziom niebagatelny wpływ ma ponadto zaawansowanie techniczne zakładu, umiejętnie prowadzone procesy produkcyjne, sprzedażowe i logistyczne. W przypadku produkcji mlecznej pozycja firmy jest wyrażona bardziej poprzez właśnie cenę, jaką jest w stanie płacić swoim dostawcom niż inne wskaźniki ekonomiczne - mówi szef Spomleku.

Podkreśla, że właściwe zarządzanie i konsekwentna realizacja strategii rynkowej przynoszą wymierne efekty właśnie w postaci ceny za mleko przy jednoczesnym zapewnieniu środków na rozwój i inwestycje w nowe technologie i produkty.

W jego opinii, trudno uzyskać rentowność producentom, którzy swoją ofertę produktową dedykują tylko do jednego segmentu, gdzie napotykają na dużą liczbę konkurentów. Rywalizacja porównywalnych produktów odbywa się wówczas niemal wyłącznie w obszarze cenowym. - Konsekwencje, w perspektywie długofalowej, są łatwe do przewidzenia. SM Spomlek postawił na inne rozwiązanie. Dokonana segmentacja ryku i praca nad zbudowaniem pozycji w poszczególnych segmentach przynosi oczekiwane efekty finansowe. Spomlek od pięciu lat rok do roku notuje 25 proc. wzrost przychodów. Cena płacona za surowiec należy do jednych z wyższych w kraju, inwestujemy. Rentowność również znacznie się poprawiła - mówi Edward Bajko.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 110) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH