REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes Spomleku: Obecnie konsolidacja to przejmowanie słabych, a nie łączenie się silnych

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl
  • Data: 15-07-2010, 09:51
Prezes Spomleku: Obecnie konsolidacja to przejmowanie słabych, a nie łączenie się silnych

Do tej pory konsolidacja przyjmowała formę przejęć spółdzielni, które znalazły się w trudnej sytuacji finansowej i rynkowej - mówi dla serwisu portalspożywczy.pl Edward Bajko, prezes Spomleku.

REKLAMA

Zdaniem Edwarda Bajko, przejmującym zależało przy tym przede wszystkim na zdobyciu surowca i mocy produkcyjnych, choć zdarzały się i takie przypadki, w których największą korzyścią były przejęte nieruchomości. - Taki model jest ściśle związany z wahaniami koniunkturalnymi. W momencie, gdy rynek idzie w górę, małe spółdzielnie tracą zainteresowanie udziałem w konsolidacji - do kolejnego kryzysu - zauważa prezes Spomleku.

SM Spomlek od dwóch lat otwarcie mówi o swoich planach konsolidacyjnych, opartych na współpracy w zakresie produkcji, sprzedaży, dystrybucji i marketingu. Formalne połączenie spółdzielni nie jest przy tym niezbędne. - Obserwujemy rosnące zainteresowanie innych spółdzielni, przede wszystkim takich, które byłyby w stanie przez jeszcze jakiś czas działać samodzielnie. Przekonują ich do tego nie tylko nasze deklaracje, ale i działania podejmowane w Spomleku, zapewniające lepszą pozycję rynkową - mówi prezes Bajko.

- Obecnie jesteśmy w tracie połączenia z Elbląską Spółdzielnią Mleczarską, która wcześniej już z nami współpracowała na płaszczyźnie produktowej. Członkowie Rady Nadzorczej i Zarządu ESM są przy tym przekonani, że moment, w którym osiągnęli dobry wynik finansowy, jest najlepszy do udziału w konsolidacji. Dzięki temu osiągają lepsze warunki dla swoich dostawców i pracowników - mówi szef Spomleku.

Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek z Radzynia Podlaskiego jest jednym z największych polskich producentów sera żółtego. W 2009 r. wyprodukowała ponad 9 400 ton serów typu holenderskiego i szwajcarskiego, o łącznej wartości blisko 130 mln zł. Prawie 1/3 wyprodukowanych przez Spomlek serów znajduje odbiorców poza granicami Polski. Szczególnie silną pozycją Spółdzielnia cieszy się na rosyjskim rynku sera, dokąd eksportuje ponad 20 proc. produkcji. Firma jest jednocześnie jednym z filarów eksportu polskiego mleczarstwa do Rosji.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • MArek 15-07-2010, 19:30:
To skoro słabi się oddają, to już chyba czas i na Spomlek?

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 535) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH