REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes ZPPM: Sztuczne ograniczanie produkcji nie jest właściwe

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 22-10-2012, 13:26
Prezes ZPPM: Sztuczne ograniczanie produkcji nie jest właściwe
Marcin Hydzik, prezes Związku Polskich Przetwórców Mleka

Jestem za likwidacją kwot mlecznych. Produkcja mleka będzie się rozwijać w takim stopniu, w jakim jest to opłacalne dla producentów i całej branży. Jeśli mleka będzie za dużo, to ceny spadną i rynek sam ureguluje optymalny poziom produkcji. Sztuczne ograniczenia produkcji nie są właściwe - powiedział podczas V Forum Rynku Spożywczego i Handlu Marcin Hydzik, prezes Związku Polskich Przetwórców Mleka.

REKLAMA

Likwidacja systemu kwotowania produkcji mleka wpisuje się w ogólny trend, rezygnacji z ingerencji w rynki. - KE będzie odchodzić od metod interwencji na rynku mleka. Mówiąc wprost - jeśli sytuacja bardzo się pogorszy, będziemy musieli robie radzić sami - mówił prezes ZPPM,

Zwrócił także uwagę, że kryzys nie był głęboki i sytuacja już się poprawia. - Eksperci wskazywali różnorakie przyczyny kryzysu jak np. susza czy nadprodukcja mleka. Moim zdaniem, kryzys był zbyt krótki, aby mogły go spowodować te przyczyny. Gospodarka jest zbyt rozchwiana i takich kryzysów możemy spodziewać się częściej. Jedyną rzeczą, jaką możemy być pewni, jest brak przewidywalności gospodarki w najbliższych latach - mówił prezes Hydzik.

V Forum Rynku Spożywczego i Handlu jest największą w Polsce konferencją dedykowaną sektorowi spożywczemu oraz handlowemu - 2 dni, 13 debat, 80 panelistów, ponad 1000 gości. To doroczne spotkanie przedstawicieli przedsiębiorstw producentów, przetwórców i dystrybutorów żywności w Polsce, a także sieci handlowych. Konferencja organizowana przy współudziale organizacji branżowych, przedstawicieli rządu oraz osób mających realny wpływ na zmiany w sektorze spożywczym i handlu w Polsce. Piąta edycja Forum Rynku Spożywczego i Handlu potrwa po raz pierwszy dwa dni, podczas których omawiane będą między innymi następujące tematy: finansowanie rozwoju firm spożywczych, nowe technologie w zarządzaniu produkcją, eksport i inwestycje zagraniczne polskich firm spożywczych, strategie firm mięsnych w sytuacji kurczącej się krajowej bazy surowcowej, czy biznes mleczarski w czasach niskiej rentowności.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 952) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH