Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Producenci i przetwórcy mają częściowo rozbieżne interesy

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 25-03-2016, 10:30
Producenci i przetwórcy mają częściowo rozbieżne interesy
Andrzej Babuchowski /fot.żelaznastudio

W obecnej trudnej sytuacji istnieje niebezpieczeństwo podziału sektora mleczarskiego co do działań, jakie należy podjąć. Podział ten z grubsza przebiegać może między producentami, a przetwórcami mleka. Obie grupy mają częściowo rozbieżne interesy – uważa prof. Andrzej Babuchowski.

Jak mówił podczas seminarium Techmilk 2016, producenci mleka koncentrują się głównie na opłacalności produkcji, przy utrzymaniu obowiązujących standardów. Z kolei przetwórcy na znalezieniu rynków dla swoich produktów, spełnieniu wymagań jakościowych i zdrowotno/higienicznych oraz obniżeniu kosztów. - Generalnie wsparcie producentów mleka deklarują: Komisja Europejska, COPA-COGECA, organizacje producentów mleka, natomiast wsparcie dla przetwórców deklarują EDA, FIL/IDF, FoodDrinkEurope – mówi profesor Babuchowski. Jego zdaniem, obecnie przewaga jest po stronie przetwórców.

W jego opinii przed sektorem mleczarskim stoją rozmaite wyzwania. Jednym z nich jest krytyka, z jaka spotyka się ta branża. - Przemysł mleczarski jest mocno krytykowany z powodu kilku wrażliwych spraw takich jak sprawy diety (tłuszcze i bezpieczeństwo żywności) i zrównoważone oddziaływanie na środowisko (wpływ hodowli krów na GHG, wylesienia, zanieczyszczenie wód). Często poruszaną sprawą jest także zapewnienie dobrostanu zwierząt. W społeczności międzynarodowej są zakorzenione błędne poglądy i negatywne postrzeganie sektora mleczarskiego, często występują one wśród agend ONZ – mówił Andrzej Babuchowski.

Uważa, iż istotną okazją wzmocnienia pozycji sektora mleczarskiego, jest skoncentrowanie się na jego roli w zapewnieniu składników odżywczych niezbędnych do odżywczej, zrównoważonej diety i utrzymania zdrowia wśród ludności świata i utrzymywanie kontaktów z różnymi forami ONZ, nie tylko tymi powiązanymi z sektorem mleczarskim.

W jego opinii, należy liczyć się ze zmniejszenie liczby krajów eksportujących mleko, z jednej strony, a z drugiej ze wzrostem zapotrzebowania na mleko w proszku o jakości odpowiedniej do wytwarzania produktów mlecznych. Ponadto, trzeba się liczyć, ze wzrostem zapotrzebowania komponenty lub półprodukty z mleka dla innych sektorów gospodarki, jak również z przywróceniem dopłat do OMP na pasze i produkcję kazeiny. - W mojej opinii, nieuchronnie nastąpi zwiększenie liczby regulacji prawnych w sektorze mleczarskim dotyczących produkcji i przetwórstwa mleka, ochrony środowiska i dobrostanu zwierząt – powiedział prof. Babuchowski.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (16 093) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH