Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Producenci i przetwórcy mają częściowo rozbieżne interesy

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 25-03-2016, 10:30
Producenci i przetwórcy mają częściowo rozbieżne interesy
Andrzej Babuchowski /fot.żelaznastudio

W obecnej trudnej sytuacji istnieje niebezpieczeństwo podziału sektora mleczarskiego co do działań, jakie należy podjąć. Podział ten z grubsza przebiegać może między producentami, a przetwórcami mleka. Obie grupy mają częściowo rozbieżne interesy – uważa prof. Andrzej Babuchowski.

Jak mówił podczas seminarium Techmilk 2016, producenci mleka koncentrują się głównie na opłacalności produkcji, przy utrzymaniu obowiązujących standardów. Z kolei przetwórcy na znalezieniu rynków dla swoich produktów, spełnieniu wymagań jakościowych i zdrowotno/higienicznych oraz obniżeniu kosztów. - Generalnie wsparcie producentów mleka deklarują: Komisja Europejska, COPA-COGECA, organizacje producentów mleka, natomiast wsparcie dla przetwórców deklarują EDA, FIL/IDF, FoodDrinkEurope – mówi profesor Babuchowski. Jego zdaniem, obecnie przewaga jest po stronie przetwórców.

W jego opinii przed sektorem mleczarskim stoją rozmaite wyzwania. Jednym z nich jest krytyka, z jaka spotyka się ta branża. - Przemysł mleczarski jest mocno krytykowany z powodu kilku wrażliwych spraw takich jak sprawy diety (tłuszcze i bezpieczeństwo żywności) i zrównoważone oddziaływanie na środowisko (wpływ hodowli krów na GHG, wylesienia, zanieczyszczenie wód). Często poruszaną sprawą jest także zapewnienie dobrostanu zwierząt. W społeczności międzynarodowej są zakorzenione błędne poglądy i negatywne postrzeganie sektora mleczarskiego, często występują one wśród agend ONZ – mówił Andrzej Babuchowski.

Uważa, iż istotną okazją wzmocnienia pozycji sektora mleczarskiego, jest skoncentrowanie się na jego roli w zapewnieniu składników odżywczych niezbędnych do odżywczej, zrównoważonej diety i utrzymania zdrowia wśród ludności świata i utrzymywanie kontaktów z różnymi forami ONZ, nie tylko tymi powiązanymi z sektorem mleczarskim.

W jego opinii, należy liczyć się ze zmniejszenie liczby krajów eksportujących mleko, z jednej strony, a z drugiej ze wzrostem zapotrzebowania na mleko w proszku o jakości odpowiedniej do wytwarzania produktów mlecznych. Ponadto, trzeba się liczyć, ze wzrostem zapotrzebowania komponenty lub półprodukty z mleka dla innych sektorów gospodarki, jak również z przywróceniem dopłat do OMP na pasze i produkcję kazeiny. - W mojej opinii, nieuchronnie nastąpi zwiększenie liczby regulacji prawnych w sektorze mleczarskim dotyczących produkcji i przetwórstwa mleka, ochrony środowiska i dobrostanu zwierząt – powiedział prof. Babuchowski.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 472) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH