Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Produkcja mleka na świecie w ciągu dekady wzrośnie o jedną czwartą

  • Autor: Bank BGŻ BNP Paribas
  • Data: 07-07-2015, 11:56
Produkcja mleka na świecie w ciągu dekady wzrośnie o jedną czwartą
FAO prognozuje wysoki wzrost produkcji mleka na świecie w najbliższych latach (fot. Shutterstock)

Jak wskazuje FAO w najnowszym raporcie Agricultural Outlook, produkcja mleka na świecie do 2024 r. powinna zwiększyć się w porównaniu z wolumenem odnotowanym w latach 2012-2014 o 23 proc. W rezultacie łącznie na świecie w 2024 r. zostanie wyprodukowane ok. 175 mln t mleka więcej niż średnio w latach 2012-2014 – informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.

Oznacza to, że średniorocznie wolumen produkcji będzie zwiększać się o 1,8 proc. Jest to nieco niższa dynamika niż odnotowana w poprzedniej dekadzie, czyli 1,9 proc.  Wzrost ten napędzany będzie głównie przez kraje rozwijające się, a dominującym regionem wzrostu produkcji pozostanie Azja.

Biorąc pod uwagę zmiany w strukturze pogłowia krów, FAO spodziewa się spadków liczebności krów w krajach rozwiniętych, z kolei wzrost pogłowia w krajach rozwijających się w kolejnej dekadzie wyhamuje. Co więcej, w krajach rozwijających się wzrostowi pogłowia towarzyszyć będzie wzrost wydajności produkcji mleka w przeliczeniu na krowę.

W najnowszym raporcie FAO wskazuje również, że produkcja podstawowych produktów mlecznych, w tym masła, serów, odtłuszczonego mleka w proszku oraz pełnego mleka w proszku, będzie wzrastać w zbliżonym tempie do produkcji mleka. Pod względem struktury produktów, najwyższą dynamikę prognozuje się dla świeżych produktów mlecznych, co obserwowane jest szczególnie w krajach rozwijających się. Łącznie FAO ocenia, że wzrost konsumpcji produktów mlecznych w tych regionach świata będzie na poziomie ok. 1,4-2,0 proc. rocznie. Taki wzrost konsumpcji wspierany jest  zmianami diety. W krajach rozwiniętych ta dynamika będzie na znacznie niższym poziomie ok. 0,2-1,0 proc. rocznie. Przy czym, pod względem produktów mlecznych oczekuje się zwiększonej konsumpcji serów i niższej konsumpcji masła.

Warto również wspomnieć, że sektor mleka w kolejnej dekadzie powinien odnotować wzrost w wymianie handlowej. Dotyczy to szczególnie serwatki, odtłuszczonego mleka w proszku oraz pełnego mleka w proszku, dla których FAO prognozuje ponad 2-procentową średnioroczną stopę wzrostu eksportu. Nieco niższą dynamikę, ok. 1,5-2,0 proc. rocznie, prognozuje się dla segmentu serów i masła.

Stanowi to szansę dla głównych eksporterów produktów mlecznych, w tym Stanów Zjednoczonych, UE, Nowej Zelandii, Australii oraz Argentyny. Te kraje najprawdopodobniej umocnią jeszcze swoją pozycję jako kluczowi gracze na rynku światowym. Przy czym Nowa Zelandia pozostanie głównym dostawcą masła oraz pełnego mleka w proszku, a UE pozostanie największym eksporterem serów i odtłuszczonego mleka w proszku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 516) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH