Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Produkcja serów w Niemczech na stabilnym poziomie

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 24-04-2009, 17:25

Niemiecka produkcja serów pozostała w 2008 r. na stabilnym poziomie 2025 tys. ton (+0,3 proc.). Serów twardych wytworzono o 7 proc. więcej (210 tys. ton), w tym Ementalera o 9 proc. (91 tys. ton) - informuje FAMMU/FAPA.

Nieznacznie spadła produkcja serów krojonych - o 1,3 proc. do 605 tys. ton, mimo lekkiego, ok. 1 proc. wzrostu takich gatunków jak ser edamski (218 tys. ton) i Gouda (189 tys. ton) i 4 proc. zwyżki wolumenu sera tylżyckiego (47 tys. ton).

Znaczący wzrost stał się udziałem serów do pizzy, takich jak np. Mozzarella - 241 tys. ton oznaczało prawie 10 proc. zwyżkę wobec 2007 r. Produkcja serów miekkich spadła o 4 proc. do 136 tys. ton, a serów świeżych o ponad 2 proc. do 754 tys. ton, w tym twarogu o 5 proc. do 295 tys. ton.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 746) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH