Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partnerzy serwisu

partner serwisu partner serwisu partner serwisu
Mleko

Prof. Babuchowski o właściwościach zdrowotnych mleka

Mleko jest niezwykle wartościowym składnikiem diety człowieka. Jest naturalnym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia i pełnowartościowego białka, magnezu, potasu, witamin z grupy B oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D i E. Spożywanie mleka zgodnie z zalecanymi normami wyżywienia, pokrywa niemal w 100% zapotrzebowanie organizmu na wapń. – przypomina Prof. Andrzej Babuchowski, Prezes Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego.

Prof. Babuchowski o właściwościach zdrowotnych mleka
prof. Andrzej Babuchowksi /fot. IIPM

Spożycie mleka i produktów mlecznych w Polsce spada. Tendencja ta spowodowana jest m.in. słabą edukacją na temat dobroczynnych właściwości mleka i modom pojawiającym się co jakiś czas w teoriach żywieniowych. Dlatego z okazji Światowego Dnia Mleka (25 maja) SM Mlekpol, producent marki Łaciate, zachęca do wzniesienia toastu kubkiem mleka za pomyślność rodzimego mleczarstwa! Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol, z Grajewa ma przyjemność i obowiązek przypomnieć, że mleko jest zdrowe.

- Niezwykle istotne jest aby mleko i produkty mleczne podawać najmłodszym, w czasie kiedy następuje zapamiętywanie smaków czyli mniej więcej do 5 roku życia. Oczywiście u niewielkiej grupy dzieci występują uczulenia i nietolerancja na składniki mleka. Przeważnie jednak alergie dziecięce są przejściowe. Najtrudniej przekonać nastolatków. Jeżeli pokazałoby się im, że mleko jest znakomitym źródłem wapnia i powoduje, że ich kościec staje się silniejszy a tym samym byliby oni zdrowsi i mocniejsi może nie zamieniliby mleka na inne, mniej wartościowe napoje. Powinni również wiedzieć, że zdrowa dieta to 3 porcje mleka lub produktów mlecznych dziennie np.: szklanka mleka (250 ml), 200 gram jogurtu i 2 plasterki (40gram) sera. Taka dieta pomaga także w zmniejszeniu masy ciała. Starszym konsumentom natomiast trzeba uświadamiać szerokie możliwości wykorzystania produktów mlecznych - dodaje Profesor Babuchowski.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Andrzej Babuchowski RSS ALERT    /    Mlekpol RSS ALERT    /    Instytut Innowacji Przemysłu Mleczarskiego RSS ALERT    /    właściwości mleka RSS ALERT    /    mleko RSS ALERT    /    spożycie mleka RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.146.195.24
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.