REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prof. Babuchowski: Produkcja serów będzie rosnąć

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl
  • Data: 19-10-2009, 13:26
Prof. Babuchowski: Produkcja serów będzie rosnąć

Sery należą do jednych z nielicznych produktów dla których przewiduje się stały wzrost produkcji i niewielki wzrost cen - mówił prof. Andrzej Babuchowski podczas VII Forum Mleczarskiego w Augustowie.

REKLAMA

- W UE 40 proc. mleka jest przetwarzane na sery, a 30 proc. na produkty świeże. Z produkowanych serów 20 proc. jest wykorzystywanych przez przemysł oraz gastronomię (food services), 7 proc. eksportowanych, a nieco ponad 70 proc. konsumowanych w gospodarstwach domowych. Ponieważ ponad 40 proc. mleka jest spożywane w postaci serów, tak więc obserwowany 2.3 proc. spadek ich konsumpcji ma duży wpływ na rynek mleka - mówił prof. Babuchowski.

Prof. Babuchowski zwracał uwagę, że konsumenci chcą serów, które będą spełniały ich wymagania żywieniowe, a te głównie dotyczą zmniejszenia zawartości tłuszczu bez zmiany smaku. Ser nie jest produktem, który konsumenci uważają, jako produkt prozdrowotny.

- Przy wszystkich produktach mlecznych należy zwracać uwagę na utrzymanie wysokich standardów jakościowych i higienicznych. Kwestia zachowania wysokich standardów produktowych jest niezwykle istotna przy ich dystrybucji i budowaniu zaufania konsumenta do marki. W tym kontekście zakłady muszą zadbać o promocję marek własnych zakładów, co jest w konflikcie z dążeniami sieci, które z kolei dążą do zwiększenia udziału marek własnych. Obecnie 21 proc. towarów sprzedawanych przez sieci to ich marki własne. Tym nie mniej, to marki własne zakładów, a nie sieci gwarantują zakładom utrzymanie się na rynku i większy zysk, perspektywie długookresowej - wyjaśniał profesor.

- Również standardy produktów mlecznych powinny być bezwzględnie utrzymywane. Oznacz to, że każdy produkt, który nie jest wyprodukowany w 100 proc. ze składników mleka nie może używać nazwy odnoszącej się do produktów mlecznych. Przy czym należy pod tym rozumieć zastąpienie składników mleka innymi składnikami, a nie stosowanie dodatków technologicznych, czyli zastąpienie, nawet częściowe, białek, czy tłuszczu mleka składnikami niemlekowymi. W tym kontekście zastosowanie nazwy „analog sera" do produktu którym część lub wszystkie białka i/lub tłuszcz zastąpiono składnikami niemlekowymi jest również niedopuszczalne, ponieważ ten nowy produkt wykorzystuje pozytywne skojarzenia związane z serem - mówił Andrzej Babuchowski.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 264) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH