REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prof. Babuchowski: W pewnych sytuacjach kwoty mleczne są bardzo korzystne

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 11-01-2011, 12:25
Prof. Babuchowski: W pewnych sytuacjach kwoty mleczne są bardzo korzystne
prof. Andrzej Babuchowski

Nie można jednoznacznie odpowiedzieć czy trzeba znieść kwoty, czy też je utrzymać. W pewnych sytuacjach kwoty mleczne są bardzo korzystne, w innych nie. To zależy jak podchodzimy do sprawy i w jakiej fazie cyklu gospodarczego jesteśmy - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl prof. Andrzej Babuchowski.

REKLAMA

W okresie, gdy nasi polscy rolnicy przekraczali kwoty i płacili kary za nadprodukcję mleka, to powszechne było wezwanie do likwidacji kwot. Wówczas, na wyraźne żądanie państw członkowskich o zwiększenie kwot, KE zgodziła się na coroczny przyrost kwot o 1 proc. Czyli faktyczne poluzowanie „gorsetu kwotowego". Okazuje się, że ten coroczny 1 proc. przyrost spowodował, że w wielu krajach rolnicy nie wypełniają kwot i cena mleka, a co za tym idzie kwot mlecznych, zaczęła spadać.

W związku z tym dość powszechne było wezwanie do zlikwidowania tego corocznego wzrostu i utrzymania kwot na stałym poziomie. Ale to nie kwota gwarantowała cenę, ale popyt konsumentów na produkty, który spadł ze względu na kryzys gospodarczy i wzrost cen produktów mlecznych w okresie wysokich cen płaconych za mleko.

Obecnie w niektórych krajach kwoty są przydzielone na regiony i kwota nie może zostać przeniesiona w innych region. W Polsce ten zakaz został zniesiony.

Jednak przy braku kwot, szczególnie na terenach podgórskich, gdzie produkcja mleka jest droższa, może się okazać, że mleko nie będzie produkowane. Kwota w pewnym stopniu zabezpiecza, że produkcja mleka nadal się tam odbywa. Ponadto, produkty mające oznaczenia geograficzne, często są związane z regionem pochodzenia mleka. Musi być zatem w tym regionie określona kwota mleczna, aby produkty regionalne nie były wytwarzane z surowca spoza regionu - mówi Andrzej Babuchowski.

Kwota w danym obszarze mówi ile mleka może być wytwarzane oraz umożliwia zapłacenie za nie rolnikom wyższej ceny, ponieważ produkty z tego surowca są odpowiednio droższe. Wydaje się, że w pewnych obszarach i przypadkach utrzymanie elementów kwotowania mogłoby być korzystne.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 459) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH