Prof. Babuchowski: Wytwarzając tradycyjne produkty mleczarskie możemy przegrać konkurencję

Wytwarzając produkty tradycyjne i bardzo typowe konkurujemy z bardzo wieloma krajami, gdzie są wytwarzane podobne produkty. Jeżeli jednak państwa te będą miały niższe koszty, to możemy przegrać konkurencję - powiedział w rozmowie z serwisem portalspożywczy.pl prof. Andrzej Babuchowski.
Zdaniem profesora, szansą jest to, żeby mieć produkty poszukiwane na rynku, które są trudne do wytworzenia, a które my potrafilibyśmy robić, a inni w niewielkim stopniu. - Dlatego nie będą to znane produkty w tradycyjnym znaczeniu tego słowa np. sery, masło itd., a mogą to być produkty oparte o komponenty mleka lub nawet same komponenty mleka, które możemy z niego wydzielić np. białka serwatkowe, które odpowiednio przetworzone są wykorzystywane do różnych odżywek, mogą być to witaminy, sole mineralne, laktoferyny - substancje o działaniu farmaceutycznym, które występują w mleku - mówi prof. Babuchowski.
Jego zdaniem, może to być nawet, wytwarzanie produktów popularnych na innych rynkach, np. produkty popularne w Iranie, w Indiach, w krajach arabskich na które jest duży popyt w tych krajach lub wśród mieszkańców UE pochodzących z tych krajów. - Nikt tego jeszcze nie robi, a to może być szansa na rozwój. Natomiast niewykorzystanie tych szans, to poważne zagrożenie dla przyszłości polskiej branży mleczarskiej - uważa.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
KOMENTARZE: (1)
Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!
Zobacz wszystkie komentarze (1)