Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prof. Jastrzębska: Dowody naukowe potwierdzają skuteczność kliniczną niektórych szczepów probiotycznych

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 10-06-2010, 22:08
Prof. Jastrzębska: Dowody naukowe potwierdzają skuteczność kliniczną niektórych szczepów probiotycznych

W praktyce probiotyki mają zastosowanie w chorobach przewodu pokarmowego oraz leczeniu i zapobieganiu chorobom alergicznym, układu krążenia, oddechowego, moczowo-płciowego oraz próchnicy - mówiła prof. dr hab. n. med. Janina D. Piotrowska - Jastrzębska, kierownik Kliniki Pediatrii i Zaburzeń Rozwoju Dzieci i Młodzieży Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku.

Podkreśliła na debacie rolę probiotyków i wskazała na występowanie bakterii probiotycznych w spożywczych produktach fermentowanych takich jak: jogurty, kefiry, mleko acidofilne i inne.

Około 100 osób uczestniczyło w debacie medialnej pt. „Szklanka mleka - porcja zdrowia" zorganizowanej przez Polską Izbę Mleka w Białymstoku. Celem debaty była szeroka informacja na temat walorów mleka i jego przetworów w codziennej diecie dzieci i młodzieży w kontekście programu „Szklanka mleka".

-Raz na jakiś czas media zaskakują nas publikacjami bądź emisją niekorzystnych informacji na temat mleka i jego przetworów - informuje Agnieszka Maliszewska, dyrektor Biura Polskiej Izby Mleka. - Informacje o szkodliwości mleka podparte są wypowiedziami pseudoautorytetów naukowych - osób, które nie posiadają specjalizacji z zakresu żywienia dzieci i młodzieży, a sądy przez nie wypowiadane są co najmniej wątpliwe. Chcąc zatem wyjść naprzeciw tego typu doniesieniom zorganizowaliśmy debatę na temat „Szklanka mleka- porcja zdrowia" z udziałem wybitnych specjalistów, a skierowaną do mediów, lekarzy pierwszego kontaktu, pediatrów, pielęgniarek oraz nauczycieli - mówi Agnieszka Maliszewska, szefowa Polskiej Izby Mleka.

Uczestnicząca w debacie dr n. med. Irena Białokoz-Kalinowska z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku podkreśliła na debacie, że mleko jest najważniejszym, najtańszym i najkorzystniejszym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia. Wapń wykorzystywany jest przez organizm do prawidłowego rozwoju układu kostnego (obok związków fosforu i magnezu jest podstawowym składnikiem kości), a także wielu procesów metabolicznych, np. mięśni czy komórek nerwowych.

Dr Kalinowska zaprezentowała zgromadzonym „wiedzę" jaką na temat mleka niesienie potężne narzędzie, jakim jest Internet. Przytoczyła fragmenty wypowiedzi oraz publikacji internetowych szkalujących mleko i podważających jego wartość jako składnika odżywczego. Tymczasem, jak podkreśliła na debacie dr Białokoz-Kalinowska, szklanka 2% mleka (250 ml) pokrywa zapotrzebowanie dziecka w wieku szkolnym na: energię (w 5%), białko (10 %), witaminę A (6%), witaminę B2 (20 %), wapń (25 %), fosfor (25%), magnez (10 %), cynk (6%).

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • obywatel 28-10-2010, 10:53:
Probiotyki są tak samo zdrowe jak zwykłe produkty mleczne

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 476) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH