Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prof. Reps: Spożycie serów w Polsce będzie wzrastać

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl
  • Data: 01-06-2010, 12:02
Prof. Reps: Spożycie serów w Polsce będzie wzrastać

Dlaczego wzorem krajów zachodnich będzie wzrastać spożycie sera w Polsce - mówił podczas XXIII Krajowej Oceny Sera na UWM w Olsztynie prof. Arnold Reps.

Ser nie jest dla ludzi biednych, jest dla ludzi sytych - mówił prof. Reps. Jedną z przesłanek, która wskazuje na wzrost spożycia serów dojrzewających jest rosnąca zamożność polskiego społeczeństwa. Zdaniem profesora zmienia się także nawyki kulinarne, co również nie pozostanie bez wpływu na sposób, ilość i gatunek zjadanego sera.

Spożycie serów dojrzewających jest w Polsce znacznie mniejsze niż w wielu krajach zachodnich. Statystyczny Polak zjada rocznie 12,9 kg sera, gdy Holender 20 kg, Duńczyk 21,4 kg, Francuz 24 kg, a Portugalczyk aż 25,6 kg.

Prof. Arnold Reps zwrócił także uwagę na kanały dystrybucji. - Aż 69 proc. serów sprzedaje się w hiper i supermarketach, podczas gdy w dużych sklepach spożywczych 7,2 proc., w średnich 10,8 proc, a w małych 11,4 proc. To pokazuje jak silną pozycję mają sieci handlowe w stosunku do producentów - mówił profesor. Z jego wyliczeń wynika, że gdyby sześć największych polskich firm mleczarskich połączyło siły, to byłyby na 12 miejscu w skali Europy. - Tylko siła może dać dobrą pozycję do negocjacji - dodał.

W związku z zdominowaniem handlu przez sieci prof. Reps dostrzegł jeszcze jeden problem. - Dyktat sieci handlowych odnośnie cen, przekłada się na jakość produktów, co niestety nie omija serów. W dłuższej perspektywie grozi to utratą marki i zniechęceniem konsumentów - uważa Arnold Reps.

Czymś co może w przyszłości rzutować na polskie mleczarstwo, a serowarstwo w szczególności to brak mleka serowarskiego. - Mamy bardzo dobre mleko spożywcze, co paradoksalnie wynika z biedy naszych rolników - nie mają pieniędzy na chemiczne środki ochrony roślin czy nawozy. Dlatego m.in. Uważam, że polskie mleczarstwo ma przed sobą przyszłość - podsumował prof. Arnold Reps.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 983) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 268)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH