REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prof. Seremak-Bulge: Poprawiła się kondycja polskich firm mleczarskich

  • Autor: RW, portalspożywczy.pl
  • Data: 18-03-2011, 13:27
Prof. Seremak-Bulge: Poprawiła się kondycja polskich firm mleczarskich
Jadwiga Seremak-Bulge

Pod wpływem dobrej koniunktury na rynku światowym, sytuacja na krajowym rynku mleka wyraźnie poprawiła się. W porównaniu z latami 2007-09 wzrosła cena skupu mleka oraz ceny zbytu produktów mleczarskich. Poprawiła się kondycja finansowa przetwórstwa mleka - mówiła Jadwiga Seremak-Bulge, podczas konferencji Polskiej Izby Mleka, która odbyła się 15 marca 2011 r. w Warszawie.

REKLAMA

Wzrósł eksport. - Wg nie ostatecznych jeszcze danych eksport w 2010 roku osiągnął wielkość 1200 mln euro (wobec 937 mln w 2009 roku). Udział eksportu w wartości sprzedaży przemysłu mleczarskiego wzrósł z około 15 do 21proc. Ilościowo w 2010 roku polska branża mleczarska najwięcej wyeksportowała płynnego mleka i śmietany (258 tys. ton), serów (149 tys. ton), serwatki (144 tys. ton) oraz jogurtów i napojów mlecznych (126 tys. ton). Zdecydowanie poprawiło się saldo handlu zagranicznego, mimo szybszego wzrostu importu praktycznie we wszystkich segmentach produktów mlecznych. Wzrost importu odnotowany w przypadku mleka w proszku, serów, masła, mleka płynnego i śmietany oraz jogurtów i napojów mlecznych - mówiła prof. Seremak-Bulge.

Szacunkowe dane na podstawie III kwartałów 2010 roku przedstawione przez prof. Jadwigę Seremak-Bulge wskazują, iż w porównaniu z poprzednimi latami wzrosła wartość sprzedaży mleczarni oraz rentowność netto i brutto. Za III kwartały 2010 roku wartość sprzedaży wyniosła 24,5 mld zł, w porównaniu z 20,9 mld zł w roku 2008 i 2009 oraz 21,9 mld w roku 2007. Szybko postępuje koncentracja produkcji i poprawia się jej efektywność. W ub. roku do mleczarni mleko dostarczało 170 tys. dostawców. Skup mleka ogółem wyniósł 9014 mln litrów. O około 14 tys, zmalała liczba dostawców mleka, przy jednoczesnym wzroście wielkości indywidualnych stad. W 2010 roku średnio na jednego dostawcę przypadła 10,9 krów (wzrost o 0,4 w porównaniu z 2009). Wzrosła również wydajność krów. Znacznie wolniej przebiegają procesy koncentracji i konsolidacji w przetwórstwie mleka.

Jak podkreśliła Prof. Seremak-Bulge baza technologiczna polskich mleczarni jest porównywalna z przetwórcami mleka w krajach Europy zachodniej. Polskie mleczarnie wykorzystują około 70-75 proc. mocy przerobowych. Podstawowym problemem jest niski popyt. Jednak pocieszające są prognozy OECD i FAO do 2020 roku, które mówią, iż światowy popyt na mleko i jego przetwory rośnie szybciej niż produkcja. Głównymi odbiorcami mleka będą w najbliższych latach Chiny i Indie.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 952) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH