REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prof. Seremak-Bulge: Poprawiła się kondycja polskich firm mleczarskich

  • Autor: RW, portalspożywczy.pl
  • Data: 18-03-2011, 13:27
Prof. Seremak-Bulge: Poprawiła się kondycja polskich firm mleczarskich
Jadwiga Seremak-Bulge

Pod wpływem dobrej koniunktury na rynku światowym, sytuacja na krajowym rynku mleka wyraźnie poprawiła się. W porównaniu z latami 2007-09 wzrosła cena skupu mleka oraz ceny zbytu produktów mleczarskich. Poprawiła się kondycja finansowa przetwórstwa mleka - mówiła Jadwiga Seremak-Bulge, podczas konferencji Polskiej Izby Mleka, która odbyła się 15 marca 2011 r. w Warszawie.

REKLAMA

Wzrósł eksport. - Wg nie ostatecznych jeszcze danych eksport w 2010 roku osiągnął wielkość 1200 mln euro (wobec 937 mln w 2009 roku). Udział eksportu w wartości sprzedaży przemysłu mleczarskiego wzrósł z około 15 do 21proc. Ilościowo w 2010 roku polska branża mleczarska najwięcej wyeksportowała płynnego mleka i śmietany (258 tys. ton), serów (149 tys. ton), serwatki (144 tys. ton) oraz jogurtów i napojów mlecznych (126 tys. ton). Zdecydowanie poprawiło się saldo handlu zagranicznego, mimo szybszego wzrostu importu praktycznie we wszystkich segmentach produktów mlecznych. Wzrost importu odnotowany w przypadku mleka w proszku, serów, masła, mleka płynnego i śmietany oraz jogurtów i napojów mlecznych - mówiła prof. Seremak-Bulge.

Szacunkowe dane na podstawie III kwartałów 2010 roku przedstawione przez prof. Jadwigę Seremak-Bulge wskazują, iż w porównaniu z poprzednimi latami wzrosła wartość sprzedaży mleczarni oraz rentowność netto i brutto. Za III kwartały 2010 roku wartość sprzedaży wyniosła 24,5 mld zł, w porównaniu z 20,9 mld zł w roku 2008 i 2009 oraz 21,9 mld w roku 2007. Szybko postępuje koncentracja produkcji i poprawia się jej efektywność. W ub. roku do mleczarni mleko dostarczało 170 tys. dostawców. Skup mleka ogółem wyniósł 9014 mln litrów. O około 14 tys, zmalała liczba dostawców mleka, przy jednoczesnym wzroście wielkości indywidualnych stad. W 2010 roku średnio na jednego dostawcę przypadła 10,9 krów (wzrost o 0,4 w porównaniu z 2009). Wzrosła również wydajność krów. Znacznie wolniej przebiegają procesy koncentracji i konsolidacji w przetwórstwie mleka.

Jak podkreśliła Prof. Seremak-Bulge baza technologiczna polskich mleczarni jest porównywalna z przetwórcami mleka w krajach Europy zachodniej. Polskie mleczarnie wykorzystują około 70-75 proc. mocy przerobowych. Podstawowym problemem jest niski popyt. Jednak pocieszające są prognozy OECD i FAO do 2020 roku, które mówią, iż światowy popyt na mleko i jego przetwory rośnie szybciej niż produkcja. Głównymi odbiorcami mleka będą w najbliższych latach Chiny i Indie.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 587) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH