Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prof. Sznajder: Zmniejszy się spożycie mlecznych artykułów galanteryjnych

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 26-01-2011, 12:15
Prof. Sznajder: Zmniejszy się spożycie mlecznych artykułów galanteryjnych
prof. Michał Sznajder

Przez przewidywany wzrost cen artykułów spożywczych, zostanie zmniejszony zakup artykułów droższych a zwiększony zakup artykułów tańszych. - Innymi słowy zmniejszony zostanie zakup artykułów luksusowych na rzecz artykułów pierwszej potrzeby - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl prof. Michał Sznajder kierownik Katedry Rynku i Marketingu oraz dziekan Wydziału Ekonomiczno - Społecznego Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Zdaniem profesora, oznacza to, że w ramach artykułów mleczarskich zagrożona może być dotychczasowy poziom konsumpcji serów żółtych, pleśniowych, miękkich, jogurtów, deserów mlecznych a zwiększony zakup mleka i twarogów.

- Oznacza to, dla firm mlecznych, że wzrosną dochody z produktów o niskiej wartości dodanej a spadną dochody z produktów luksusowych (galanteria). Może to oznaczać zmniejszenie ogólnych dochodów mleczarń. Może pojawić się nadprodukcja, którą trzeba będzie zagospodarować. Oczywiście eksport jest w tej sytuacji możliwym rozwiązaniem. Zwiększona podaż produktów mlecznych na eksport może spowodować, choć nie musi zmniejszenie cen sprzedaży. Koniunktura na wielu europejskich rynkach nie wygląda barwnie. Co może oznaczać, że importerzy będą oferowali niższe ceny zakupu - mówi Michał Sznajder.

W opinii prof. Sznajdera, w Polsce jest wciąż zbyt niski poziom konsumpcji wyrażony w kilokaloriach na statystyczną osobę - Z zadowoleniem, po upadku systemu komunistycznego obserwowaliśmy powolny lecz stały wzrost poziomu konsumpcji. Społeczeństwo coraz to bardziej kupowało produkty bardziej uszlachetnione. Wzrost kosztów utrzymania spowoduje co najmniej spowolnienie wzrostu konsumpcji, a może nawet zostanie, na pewien okres czasu nawet zatrzymany. Byłoby niedobrze gdyby nastąpił regres konsumpcji, wyrażonej w kilokaloriach, co przy możliwym 30 proc. wzroście kosztów utrzymania jest całkowicie realne - uważa prof. Sznajder.

Jego zdaniem, gospodarstwa domowe ograniczą w większym stopniu konsumpcję bardziej wartościowych produktów. Powszechnie znany jest fakt, że konsumpcja wielu cennych i niezbędnych produktów spożywczych jest wciąż zbyt niska. - Dotyczy to produktów droższych, o wyższej wartości odżywczej. Ograniczenie konsumpcji i przejście na produkty substytucyjne bez wątpienia odbije się na obniżeniu zdrowia publicznego i wynikających z tego wielu konsekwencji, na przykład zwiększenie popytu na lekarstwa, wzrost kosztów leczenia - mówi Michał Sznajder.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 256) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH