Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prof. Zander: Konsolidacja oraz rozwój nowych technologii wymusza ciągłe inwestycje

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 08-11-2011, 12:40
Prof. Zander: Konsolidacja oraz rozwój nowych technologii wymusza ciągłe inwestycje
prof. Zygmunt Zander /fot.żelaznastudio

Mówiąc o inwestycjach w mleczarstwie, należy wziąć pod uwagę dwie sprawy. Po pierwsze napór zewnętrzny na konsolidację zakładów, której konsekwencją będą dalsze inwestycje. Drugim czynnikiem jest szybki rozwój nowych technologii - powiedział serwisowi portalspóżywczy.pl prof. Zygmunt Zander.

Jeśli do dużej firmy przyłączą się trzy małe zakłady, to wydajność ich linii procesowych będzie zapewne niewielka. Wówczas pojawiają się dwie możliwości: albo surowiec przewozi się do innych zakładów, albo trzeba zwiększyć moce przerobowe na miejscu. To wymusza często wymianę przynajmniej najważniejszych maszyn. Każda partia mleka, która przyjeżdża do zakładu musi być poddana obróbce termicznej. To jest wąskie gardło i często właśnie tutaj zaczynają się inwestycje - mówi prof. Zander.

Drugim czynnikiem, na który profesor zwraca uwagę jest bardzo intensywny rozwój nowych technologii i nowych procesów. - Obserwujemy bardzo intensywny rozwój technik membranowych. To jest przyszłość i podnoszenie wartości dodanej produktów, które uzyskamy z mleka - mówi Zygmunt Zander.

Ciągle zwracam uwagę, że serwatkę w Polsce się proszkuje i sprzedaje. Na tym kończy się jej zastosowanie w naszym kraju. Tymczasem odbiorcom z zachodu opłaca się przyjeżdżać kilkaset kilometrów i kupować u nas serwatkę, wywozić do siebie i przetwarzać, to znaczy to jest interes. Poza tym zawiera ona niezbędne w diecie człowieka składniki. Można z niej pozyskiwać farmaceutyki, białka, laktozę, ale umożliwiają to techniki membranowe - mówi prof. Zygmunt Zander.

Jego zdaniem będzie następował bardzo intensywny rozwój technik membranowych, gdyż jeśli my tego nie zrobimy, to przyjdą zagraniczne firmy i wypełnią to miejsce.

W opinii prof. Zandera, firmy nie mogą przestać inwestować, bo wypadną z rynku. Przytacza przykłady zakładów, które nie inwestowały przez pięć lat i musiały zaprzestać produkcji.

Czytaj także:
Prof. Zander: Polskie zakłady mleczarskie nie ustępują zachodnim, ale inwestycje muszą być kontynuowane
Dyrektor Mlekovity: Do przemian potrzebny jest kapitał

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 529) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH