REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prof. Zander o kadrach mleczarstwa

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 18-03-2013, 10:27
Prof. Zander o kadrach mleczarstwa
prof. Zygmunt Zander /fot. żelaznstudio

Kierunki związane z produkcją żywności, w tym z mleczarstwem, są wymagające. - Nie są to kierunki łatwe. Studenci wydziałów związanych z mleczarstwem i ogólnie z produkcją żywności, muszą sporo czasu poświęcać na naukę własną. Na wielu innych kierunkach, tej nauki jest mniej. Ma to wpływ na wybory dokonywane przez studentów - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl prof. Zygmunt Zander.

REKLAMA

Jego zdaniem, w większym stopniu należałoby ukierunkowywać studia. - Dobrym przykładem jest nasz kierunek inżynierii chemicznej i procesowej na wydziale nauk o żywności UWM, na którym jedną ze specjalności jest przetwórstwo żywności. W tym roku akademickim uzyskaliśmy status kierunku zamawianego, co poskutkowało znacznym zwiększeniem chętnych do studiowania. Studenci, którzy przyjdą na kierunek zamawiany, mają wyższe stypendia, bo dochodzące nawet do tysiąca złotych, zabezpieczamy im płatne praktyki w Polsce i poza krajem - mówi prof. Zander.

Zaznacza, że na studiach przede wszystkim trzeba nauczyć się myśleć. - Chcę także podkreślić, że obecnie inżynier bez znajomości języka obcego nie ma racji bytu - mówi Profesor. Dodaje równocześnie, że poziom nauczania języków obcych pozostawia wiele do życzenia.

Oddzielną sprawą jest zastępowalność pokoleń w mleczarstwie. Zdaniem Zygmunta Zandera, z tym jest różnie. - Jedne mleczarnie przyjmują absolwentów, inne nie. Dla mnie przykładem, że nasi absolwenci się sprawdzają, jest Podlasie. Pamiętam, że podlaskie mleczarstwo odstawało od reszty kraju, teraz nie ma lepszego w Polsce. Wiele osób wybierała uczelnie najbliższą i tak trafiali do Olsztyna, a polem wracali w swoje strony rodzinne i podejmowali pracę w branży. To w dużej mierze zdecydowało o sukcesie podlaskiego mleczarstwa - uważa. Dodaje także, że niektóre zakłady nie stwarzaną warunków, aby absolwenci i pracownicy w ogóle mogli się dalej rozwijać. Wówczas ludzie uciekną do innych firm lub branż.

Szczególnie dużo młodych ludzi widać w firmach z otoczenia branży mleczarskiej i firm z nią związanych - zauważa prof. Zander.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • PO 19-03-2013, 20:39:
ZNISZCZONY POLSKI PRZEMYSŁ W KAŻDEJ DZIEDZINIE !!! TO ZAPLANOWANE OSIĄGNIECIE ,,ELIT'' RZĄDZĄCYCH - SKAPITALIZOWANEJ KOMUNY .
STUDENCI DZISIEJSI TO PATOLOGIA I SZTUCZNE NAUCZANIE - WIEDZA ZDOBYTA ŚCIĄGNIĘTA Z INTERNETU I SKOPIOWANA ,TO INWALIDZI ŻYCIA OBECNIE.
JAK ZAWSZE ISTNIEJĄ PROFESOROWIE PRACUJĄCY DOŻYWOTNIO JAK PAPIEŻ .
  • iza 19-03-2013, 09:28:
Bardzo mądre słowa, niestety mój rocznik jak kończył mleczarstwo nie miał takich możliwości o jakich mówi Profesor. a mleczarnia w moim regionie jest przykładem że absolwenci wyższych studiów nie mają co liczyc na pracę w branży:((

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 542) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH