Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partnerzy serwisu

partner serwisu partner serwisu partner serwisu
Mleko

Prognozy dla rynku mleka w latach 2016-2025

Globalna produkcja mleka w nadchodzącej dekadzie wzrastać ma dość dynamicznie. Z prognoz przedstawionych w raporcie OECD-FAO wynika, że do 2025 r. wolumen wytwarzanego mleka na świecie zwiększyć się ma o 23% (177~mln t) w porównaniu do średniej w latach 2013-2015. Niemniej, średnioroczne tempo wzrostu ma być niższe niż w poprzedniej dekadzie (2%) i ukształtuje się na poziomie 1,8%. Oczekuje się, że za znaczną część wzrostu produkcji (73%) odpowiedzialne będą kraje rozwijające się, w szczególności kraje azjatyckie, takie jak Indie i Pakistan – informuje Mariusz Dziwulski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Prognozy dla rynku mleka w latach 2016-2025
fot. Shutterstock

Biorąc pod uwagę zmiany w produkcji głównych produktów mleczarskich (masło, sery, mleko w proszku), w sakli świata zwiększać się będzie ona w tempie zbliżonym do wzrostu produkcji mleka.

Wzrost produkcji napędzany będzie zwiększającym się spożyciem mleka i produktów mlecznych na świecie, co będzie widoczne przede wszystkim w krajach Azji i Bliskiego Wschodu. W perspektywie średniookresowej konsumpcja w krajach rozwijających się będzie wzrastać systematycznie głównie ze względu na rosnące dochody ludności, a także niższe ceny produktów mlecznych w relacji do 2013~r. Roczne tempo wzrostu, w rozpatrywanym przez OECD i FAO dziesięcioletnim okresie (2016-2025), wynieść ma między 0,8% a 1,7%, z czego najniższy wzrost odnotuje się w przypadku serów, a najwyższy dla świeżych produktów mlecznych. Z kolei roczne tempo wzrostu spożycia per capita w krajach rozwiniętych będzie znacznie niższe i wyniesie od 0,5% (świeże produkty mleczne) do 1,1% (odtłuszczone mleko w proszku).

Eksperci w przedstawionym raporcie oczekują, że w ciągu najbliższej dekady zwiększać się może również eksport produktów mleczarskich. W przypadku masła, serów, odtłuszczonego mleka w proszku, a także serwatki zwiększać się będzie w tempie przekraczającym 2% rocznie, podczas gdy w przypadku pełnego mleka w proszku w tempie 1,8%.

Wpływ na zmiany w strukturze światowego eksportu mogą mieć zmiany na rynkach walutowych. Ze względu na wyższą konkurencyjność cenową (osłabienie się walut krajowych) większego znaczenia w eksporcie mogą nabierać takie kraje jak: Argentyna, Australia czy Nowa Zelandia. Z drugiej strony, ze względu na niskie ceny produktów mleczarskich na początku analizowanej dekady (2016-2025) szacuje się, że eksport będzie wciąż skoncentrowany wśród krajów, które obecnie odgrywają kluczową rolę w globalnym eksporcie produktów mleczarskich. Zwiększanie produkcji w krajach rozwijających się, wynikać będzie głównie z potrzeby zaopatrzenia rynków wewnętrznych i nie będzie miało większego wpływu na globalny eksport.

Warto zaznaczyć, że projekcja OECD-FAO opiera się na pewnych założeniach. Światowy rynek mleka znajduje się pod wpływem wielu czynników takich jak zmiany warunków pogodowych, zmian politycznych, czy też zmian popytu wśród głównych krajów importowych. Rozwój rynku mleka w najbliższej dekadzie uzależniony będzie od popytu importowego w Chinach, a także od szybkości reakcji producentów na obecnie niskie ceny mleka.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

mleko RSS ALERT    /    produkcja mleka RSS ALERT    /    rynek mleka RSS ALERT    /    Mariusz Dziwulski RSS ALERT    /    BGŻ BNP Paribas RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • Rolnik 2016-07-13 18:42:06
    Czyli niewiadoma i gdybanie ! Szkoda ,że nikogo nie pociągnieto do odpowiedzialności za wprowadzenie w błąd rolników wmawiajäc im jaka to świetlata przyszłość ich czeka ,produkujcie ,rozwijajcie sie popyt ogromny i nisza na rynku mleka ,a teraraz komornicy zaczynaja pukać po swoje,gdybanie w kraju gdybanie w unii,a rolnik ponosi odpowiedzialność -banda!!!

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.147.142.16
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.