Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prognozy zmian w globalnym sektorze mleczarskim w latach 2014-2023

  • Autor: BGŻ
  • Data: 22-07-2014, 12:33

Według najnowszego raportu OECD-FAO Agricultural Outlook 2014-2023, zawierającego prognozy rozwoju sytuacji na globalnych rynkach rolnych, do 2023 roku produkcja mleka na świecie zostanie zwiększona o 180 mln ton w porównaniu do okresu bazowego (2011-2013).

Oznacza to, że średnie tempo wzrostu spadnie z 2,2% notowanych w poprzedniej dekadzie do 1,9% rocznie. Jest to przede wszystkim efekt problemów z dostępnością wody i ziemi w krajach rozwijających się (skąd będzie pochodzić około 78% mleka) oraz powolnego wdrażania nowoczesnych systemów produkcji. Niemniej według powyższych prognoz, Indie, obecnie drugi światowy producent mleka, w najbliższej dekadzie wyprzedzą w tym względzie Unię Europejską.

W tym samym czasie konsumpcja przetworów mleczarskich (na osobę) w krajach rozwiniętych będzie rosła w tempie 0,2% do 0,9% rocznie, zaś rozwijających się od 1,2% (mleko w proszku) do 1,9% rocznie (sery i masło) . Ekspansja w popycie będzie odpowiedzią na dynamiczny rozwój gospodarczy oraz przejmowanie zachodnich nawyków żywieniowych. Największe zmiany w tym zakresie nadal obserwowane będą w Chinach. Według OECD-FAO, do 2023 roku konsumpcja przetworów mleczarskich w tym kraju (w przeliczeniu na mleko) zwiększy się o około 35% wobec okresu bazowego (2011-2013). Co ciekawe, najszybszy przyrost oczekiwany jest w przypadku serów - o 4,3% rocznie (ale jest to także efekt bazy, czyli obecnie bardzo niskiego spożycia serów w Państwie Środka).

Powyższe oznacza, że większość krajów rozwijających się nadal pozostanie importerami netto przetworów mleczarskich, choć w przypadku niektórych nieznacznie wzrośnie stopień samowystarczalności (np. Chin). Tym samym rozwijać się będzie międzynarodowa wymiana handlowa przetworami mleczarskimi. Według prognoz OECD-FAO eksport odtłuszczonego mleka w proszku będzie przyrastał w tempie 2,5% rocznie, serów - 2,4%, pełnego mleka w proszku - 1,7%, zaś masła - 0,7%.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 824) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH