Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prosperita branży mleczarskiej hamuje konsolidację

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 23-08-2017, 14:06
Prosperita branży mleczarskiej hamuje konsolidację
fot.PTWP

W przeciwieństwie do innych państw, w Polsce nadal jesteśmy w trakcie koncentracji podmiotów. Rynek jest zdywersyfikowany, a największe firmy mleczarskie nie mają dominującej pozycji. W Polsce na koniec 2016 roku funkcjonowało 175 mleczarni składających sprawozdania finansowe. Proces konsolidacji przebiega wolno, a w czasach prosperity i wysokich dochodów branży dodatkowo hamuje – powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Przemysław Okniński z Departamentu Produktów KB w Alior Banku.

Na krajowym rynku występuje specyficzna sytuacja, w której wiele spółdzielni mleczarskich działa prawie wyłącznie na rynku lokalnym. Dzięki przyzwyczajeniom konsumentów oraz regionalnej rozpoznawalności marki z powodzeniem konkurują na rynku lokalnym. - Jednak małe spółdzielnie przez stosunkowe niskie obroty mają ograniczone możliwości inwestycyjne. Niektóre zakłady, mimo przeprowadzonych dużych inwestycji, nadal nie są w pełni zautomatyzowane, a część procesów jest wykonywana ręcznie. Skutkuje to większymi kosztami jednostkowymi produktów finalnych oraz ujemnie wpływa na powtarzalność i jakość wyrobu – uważa ekspert Alior Banku.

Duże rozdrobnienie widoczne jest również wśród producentów mleka, jednak tutaj konsolidacja przebiega dużo szybciej. Według IERiGŻ w marcu 2017 znajdowało się 1872 punktów skupu mleka w Polsce, tj. o 129 mniej niż w sierpniu 2016. Widoczna jest zmiana struktury wśród producentów i coraz wyższy udział dużych i średnich gospodarstw, a także wzrost średniej liczby krów w gospodarstwach.

- W innych państwach występują duże spółdzielnie, które odpowiadają za większość handlu krajowego. Przykładowo w Niemczech 5 największych przedsiębiorstw ma pod kontrolą ponad 80 proc. handlu. Z kolei w Nowej Zelandii jest wyjątkowa sytuacja, w której grupa Fonterra skupuje ponad 90 proc. wyprodukowanego tam mleka – mówi Przemysław Okniński.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Janusz 24-08-2017, 16:54:
Prosperita... Pal sześć, że dziennikarze są teraz słabi merytorycznie ale poprawnej polszczyzny bym jednak wymagał. Prawidłowa forma to "prosperity" i jest nieodmienna.
  • Ja 23-08-2017, 19:05:
A jak jest we Włoszech lub Francji ... też tak się skonsolidowali 😀

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 478) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH