Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Provimi: Prognozy dla rynku mleka są optymistyczne

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 21-12-2010, 13:09
Provimi: Prognozy dla rynku mleka są optymistyczne

Po kryzysie roku 2009, związanym ze spadkiem cen mleka oraz pogłowia bydła o 1 proc. i krów mlecznych aż o 4,2 proc., w Polsce rok 2010 wyglądał już lepiej. Również prognozy na 2011 są bardzo optymistyczne. Ceny mleka od kilku miesięcy rosną, co przekłada się na wzrost opłacalności produkcji - ocenia Provimi.

W październiku 2010 roku za 1 litr mleka można było otrzymać 1,22 zł (ceny różnią się w poszczególnych regionach kraju). Dodatkowo na rynku obserwuje się wzrost zainteresowania produktami mlecznymi, który skutkuje większym spożyciem. Także ten element wpływa bezpośrednio na wzrost podaży. Ograniczeniem zyskowności dla producentów jest jednak wzrost cen pasz, wynikający z małej ilości surowców paszowych na rynku a tym samym z ich wysokiej ceny.

Szacuje się, że obecnie w Polsce pogłowie bydła wynosi 5,6 miliona sztuk, a produkcja mleka oscyluje na poziomie 12 mld litrów. Jednym z czynników mających wpływ na sytuację rynkową jest zmiana struktury chowanych i hodowanych ras oraz linii bydła mlecznego. W Polsce zwiększa się liczba krów wysokowydajnych. Dzięki wzrostowi wydajności producenci podnoszą efektywność produkcji utrzymując mniejszą liczbę zwierząt.

Trzeba jednak pamiętać, że aby w pełni wykorzystać potencjał najlepszych genetycznie osobników należy zadbać o odpowiednie pasze i dodatki żywieniowe. Dopiero poprzez łączenie pożądanych cech i potencjału genetycznego ras oraz stosowanie wysokiej jakości pasz dostosowanych do indywidualnych potrzeb producent jest w stanie osiągnąć optymalne wyniki produkcyjne i ekonomiczne.

Kolejnym czynnikiem odgrywającym bardzo istotną rolę w osiąganiu wysokich wyników są warunki w jakich trzymane są zwierzęta. Obserwuje się wzrost inwestycji w nowoczesny sprzęt oraz budynki zapewniające bydłu odpowiedni standard, a jednocześnie redukujące ilość pracy przy obsłudze produkcji. Zrozumienie tych zależności ma kluczowe znaczenie dla osiągnięcia najlepszych rezultatów. Zwierzęta z nowoczesnych gospodarstw potrzebują bowiem innego traktowania niż zwierzęta z tradycyjnych ferm.

W nadchodzącym, 2011 roku zagrożeniem dla stabilnych wyników produkcyjnych oraz w zapewnieniu odpowiedniego składu mleka i zdrowotności zwierząt może być duże zróżnicowanie jakości kiszonek i ziarna na paszę. Wynika to z niestabilnej sytuacji pogodowej podczas całego zeszłego sezonu wegetacyjnego oraz niedoborem surowców paszowych na rynku. Może to doprowadzić do dużych wahań oraz niestabilnej produkcji. Rozwiązaniem jest stosowanie pasz treściwych o zapewnionym stałym składzie.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • ps 21-12-2010, 21:08:
Aviagen aby zgodnie z własnym protokołem produkować pasze wolne od salmonelli porozumiał się z De Heus.
W obecnym Provimi Aviagen kojarzy się zapewne... z tanimi liniami lotniczymi?

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 444) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH