Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Przed branżą mleczarską okres dostatniego spokoju i stabilizacji

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 14-07-2017, 13:15
Przed branżą mleczarską okres dostatniego spokoju i stabilizacji
Andrzej Babuchowski /fot.PTWP

Sytuacja na rynku jest dobra i jest prawie pewność, że utrzyma się do końca roku. W drugiej połowie roku można oczekiwać nie tylko niewielkiego wzrostu produkcji mleka, ale i cen płaconych za mleko. Co będzie w roku przyszłym to trudno powiedzieć. Wydaje się, że będzie ona podobna do sytuacji na rynku w roku bieżącym, o ile nie nastąpią jakieś niespodziewane wydarzenia klimatyczne lub polityczne – powiedział serwisowi portalspożywczy.pl prof. Andrzej Babuchowski, prezes Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego SM Mlekpol w Mrągowie.

Jak mówi, sektor mleczarski powoli wychodzi z kryzysu, jaki dotknął go w minionym okresie. Ceny płacone za mleko w UE ustabilizowały się, niewątpliwie pomogły temu, zmniejszenie produkcji mleka w poprzednim okresie głównie w Niemczech i Francji oraz w Nowej Zelandii i Ameryce Południowej. - Jednocześnie zaobserwowano silny wzrost popytu na tłuszcz mleczny i sery. W najbliższym okresie można oczekiwać wzrostu produkcji mleka w różnych regionach świata, ale i wzrostu popytu, tak więc powinny utrzymać się dobre ceny płacone za mleko i produkty mleczne – mówi profesor Babuchowski.

Jego zdaniem, w UE wzrost produkcji mleka będzie niewielki o ok. 0,7 proc., a wynika to ze wzrostu produkcji mleka w Polsce, Włoszech, Irlandii i Wielkiej Brytanii, co skompensuje spadek produkcji mleka we Francji i w Niemczech. Sytuacja w Holandii jest niepewna bo kraj ten redukuje liczbę krów w związku z obowiązkową redukcją emisji fosforanów, ale równocześnie wprowadza do produkcji krowy o większej mleczności. - Należy oczekiwać wzrostu produkcji serów, a co za tym idzie serwatki w proszku, a zmniejszenie produkcji masła i mleka odtłuszczonego w proszku. Co może przełożyć się na upłynnianie OMP z zapasów interwencyjnych UE – zaznacza Andrzej Babuchowski.

Dodaje, że produkcja mleka płynnego raczej nie wzrośnie, natomiast można oczekiwać niewielkiego wzrostu produkcji fermentowanych napojów mlecznych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Czytelnik 26-07-2017, 08:25:
nie ma mleka produkowanego humanitarnie
  • ja 17-07-2017, 10:05:
To całe mleczarstwo to jakiś klub emerytów i rencistów wzróżbitów.
  • ob 17-07-2017, 09:43:
Dobrze by było, żeby Pan profesor się nie pomylił, bo jak znoszono kwoty, też pisano, zeby będzie super, a ostatnie dwa lata niskich cen ,kary , susze, niektórych doprowadziły do bankructwa.

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 340) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH