Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Przedwczesnej menopauzie sprzyja małe spożycie produktów mlecznych

  • Autor: PAP
  • Data: 19-05-2017, 14:20
Przedwczesnej menopauzie sprzyja małe spożycie produktów mlecznych
Fot. Fotolia

Nie tylko na osteoporozę, również i na przedwczesną menopauzę bardziej narażone są kobiety, która spożywały mało mleka i produktów mlecznych - wynika z badań opublikowanych przez "American Journal of Clinical Nutrition".

Menopauza, powodowana spadkiem wytwarzania hormonów żeńskich, na ogół pojawia się w wieku 45-55 lat, ale u co dziesiątej kobiety występuje przed ukończeniem 45 lat -specjaliści nazywają ją przedwczesną menopauzą. Najnowsze obserwacje sugerują, że może jej sprzyjać niskie spożycie produktów mlecznych.

Główna autorka badań Alexandra Purdue-Smithe z School of Public Health and Health Sciences na University of Massachusetts Amherst twierdzi, że wynika z to badań 100 tys. amerykańskich pielęgniarek, które w 1989 r. miały 25-42 lat. Badania były prowadzone w ramach projektu Nurses' Health Study II.

Przez 20 lat pielęgniarki pytano m.in. o to, jak się odżywiają, w tym jak często spożywają mleko i produkty mleczne. Ankietę tę w tym okresie przeprowadzono pięciokrotnie. Obserwacje kontynuowano do 2011 r., w tym czasie ponad 2 tys. kobiet z tej grupy miało przedwczesną menopauzę.

Purdue-Smithe twierdzi, że panie, które częściej spożywały witaminę D wraz z produktami mlecznymi o 17 proc. były mniej narażone na przedwczesną menopauzę w porównaniu do tych, które sięgały po nie rzadziej. Podobną zależność wykryto w przypadku wapnia: większe jego spożycie w produktach o 13 proc. zmniejszało ryzyko zbyt wczesnego przekwitania.

Amerykańska specjalistka przyznaje, że nie wiadomo, jaki jest związek większego spożycia witaminy D i wapnia z wiekiem, w którym ujawnia się menopauza. Zauważono jedynie, że podobnego efektu nie daje suplementacja witaminy D i wapnia ani większe spożywanie oleju rybiego również obfitującego w te składniki.

Spośród produktów mlecznych najwięcej witaminy D i wapnia zawierają naturalny jogurt, sery, mleko sojowe wzbogacane w te składniki oraz fortyfikowany sok pomarańczowy. Składniki te zawierają również ryby, szczególnie łosoś, tuńczyk i sardynki.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 220) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH