REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Rekordowa konsumpcja serów w Szwajcarii

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 08-04-2008, 20:55

Spożycie serów w Szwajcarii wzrosło w ubiegłym roku o prawie 4 proc. (0,7 kg) do rekordowego poziomu 20,7 kg na osobę - poinformowała FAMMU/FAPA.

REKLAMA

Helweci preferują sery półtwarde (takie jak Gouda, Edam), aczkolwiek najwyższe, 14 proc. tempo wzrostu zanotowano w przypadku twardych (np. Cheddar). Najpopularniejsza była mozzarella, a po niej Le Gruyere, Raclette i Ementaler.
Najważniejszą przyczyna wzrostu spożycia serów w Szwajcarii w ub. roku była liberalizacja handlu tymi produktami z Unią Europejską. Po zniesieniu lub obniżce ceł, konsumpcja importowanych serów w Szwajcarii wzrosła o 9 proc. do niemal 5 kg na osobę.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (10 004) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH