Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rekordowa konsumpcja serów w Szwajcarii

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 08-04-2008, 20:55

Spożycie serów w Szwajcarii wzrosło w ubiegłym roku o prawie 4 proc. (0,7 kg) do rekordowego poziomu 20,7 kg na osobę - poinformowała FAMMU/FAPA.

Helweci preferują sery półtwarde (takie jak Gouda, Edam), aczkolwiek najwyższe, 14 proc. tempo wzrostu zanotowano w przypadku twardych (np. Cheddar). Najpopularniejsza była mozzarella, a po niej Le Gruyere, Raclette i Ementaler.
Najważniejszą przyczyna wzrostu spożycia serów w Szwajcarii w ub. roku była liberalizacja handlu tymi produktami z Unią Europejską. Po zniesieniu lub obniżce ceł, konsumpcja importowanych serów w Szwajcarii wzrosła o 9 proc. do niemal 5 kg na osobę.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 451) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH