REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Rekordowa konsumpcja serów w Szwajcarii

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 08-04-2008, 20:55

Spożycie serów w Szwajcarii wzrosło w ubiegłym roku o prawie 4 proc. (0,7 kg) do rekordowego poziomu 20,7 kg na osobę - poinformowała FAMMU/FAPA.

REKLAMA

Helweci preferują sery półtwarde (takie jak Gouda, Edam), aczkolwiek najwyższe, 14 proc. tempo wzrostu zanotowano w przypadku twardych (np. Cheddar). Najpopularniejsza była mozzarella, a po niej Le Gruyere, Raclette i Ementaler.
Najważniejszą przyczyna wzrostu spożycia serów w Szwajcarii w ub. roku była liberalizacja handlu tymi produktami z Unią Europejską. Po zniesieniu lub obniżce ceł, konsumpcja importowanych serów w Szwajcarii wzrosła o 9 proc. do niemal 5 kg na osobę.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 811) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH