Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rekordowy wynik polskiego eksportu produktów mleczarskich

  • Autor: PAP
  • Data: 01-04-2012, 10:40
Rekordowy wynik polskiego eksportu produktów mleczarskich

W 2011 r. był rekordowy pod względem wartości eksportu produktów mleczarskich. Polski eksport wyniósł 1,36 mld euro, czyli był o ok. 15 proc. wyższy niż w 2010 r. To skutek wzrostu światowych cen nabiału.

Wzrósł też import mleczarski - o 23 proc., do 474,3 mln euro. Mimo to utrzymało się dodatnie saldo wymiany handlowej przetworami mlecznymi i wyniosło 887,9 mln euro wobec 799,6 mln euro rok wcześniej - poinformowała Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA).

Na tak dobre wyniki miały wpływ podwyżki cen produktów mleczarskich na świecie i wysoki na nie popyt. Polskie artykuły mleczarskie sprzedawane były znacznie drożej niż przed rokiem. Mimo że eksport pod względem wielkości spadł o 1,9 proc., to pod względem wartości zwiększył się o 15 proc.

Polskie produkty mleczarskie trafiały głównie do krajów Unii Europejskiej. Ale ze względu na wzrost popytu na przetwory mleczne w Azji, krajach Bliskiego Wschodu i w Afryce, Polska znacznie zwiększyła sprzedaż mleka w proszku do Algierii i serwatki do Chin, Indonezji i Malezji.

W ubiegłym roku najważniejszą pozycją wywozu pozostały sery i twarogi, których wartość eksportu wzrosła o ok. 10 proc., do ponad 483 mln euro przy spadku wielkości wywozu o niecały 1 proc., do ok. 150 tys. ton. Ich udział w eksporcie branży mleczarskiej spadł z ok. 37 proc. do 35,5 proc. w ujęciu wartościowym.

Drugim co do ważności eksportowym produktem mleczarskim było mleko w proszku, głównie odtłuszczone (OMP). Z jego eksportu uzyskano ok. 250 mln euro, czyli o 13 proc. więcej niż rok wcześniej. Mniej niż w 2010 r. wywieziono płynnego mleka i śmietany, ale wpływy z tego tytułu zwiększyły się o 18 proc., do 190 mln euro.

Wartość eksportu jogurtów, kefirów spadła o 2 proc., do 122 mln euro. Natomiast więcej (o 32 proc.) niż w ubiegłym roku wywieziono serwatki. Zdecydowanie największy wzrost eksportu odnotowano w przypadku masła, wywieziono go o 25 proc. więcej niż rok wcześniej, a wartość eksportu osiągnęła 133,5 mln euro, czyli była o 55 proc. wyższa niż w 2010 r.

W 2011 r. udział nabiału w łącznym wywozie produktów rolno-spożywczych wzrósł do 9 proc. wobec 8,7 proc. w 2010 r.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 467) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH