Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mleko

Rola produktów mlecznych w zapobieganiu chorób stylu życia

EDA podkreśla, że produkty mleczne są bogatą w sposób naturalny w składniki odżywcze żywnością i są uznawane jako ważna część zdrowych i zbilansowanych diet. Ta unikalna kombinacja składników mleka i innych produktów mlecznych prawdopodobnie bierze udział w efekcie zdrowotnym znanym jako „matryca mleczna” oraz w prewencji wielu chorób powiązanych z dietą.

Rola produktów mlecznych w zapobieganiu chorób stylu życia
Fot. Fotolia

Autor: portalspożywczy.pl/EDA
Data: 09-09-2019, 13:45

Dzięki naturalnemu bogactwu w składniki odżywcze połączonemu z unikalnym efektem matrycy, produkty mleczne mają swój wkład w utrzymaniu dobrego zdrowia. Produkty mleczne są bogate w składniki odżywcze oraz są źródłem wysokiej jakości białka, jak również wapnia, fosforu, potasu, jodu, witaminy B2 i B12.

Zawierają także niewielkie ilości innych składników odżywczych, takich jak cynk, selen i magnez oraz inne witaminy B (B3,B6,B9), a także witaminę A. Dlatego odgrywają one ważną rolę jako część zdrowej i zrównoważonej diety.

Ostatnie meta-analizy nad relacjami pomiędzy ogólnym spożyciem produktów mlecznych pokazały odwrotne relacje pomiędzy łącznym spożyciem produktów mlecznych a CVD.

Z uwagi na ograniczoną ilość badań w tym zakresie, wymagane są dodatkowe badania dla prześledzenia efektu różnych czynników. Ponadto podsumowanie systematycznych przeglądów meta-analiz dostarczyło dowodów na wysokim poziomie, że produkty mleczne są w znaczący sposób powiązane z obniżaniem ryzyka udaru. Produkty mleczne zawierają naturalne kwasy tłuszczowe trans, takie jak sprzężony kwas linolowy(cis-9, trans-11 CLA) oraz oleopalmitynowy trans (trans -C16:1); co w kontekście matrycy mlecznej może mieć korzystne efekty na czynniki ryzyka CVD, takie jak lipidy we krwi i wskaźniki stanu zapalnego.

Nakierowanie na produkty mleczne i CVD często odnosi się do kwasów nasyconych.

Jednakże, prace naukowe pokazują, że produkty mleczne, włączając sery, pomimo zawartości tłuszczu i tłuszczu nasyconego, w rzeczywistości wywierają neutralny lub nawet korzystny efekt na CVD. Wyjaśnieniem może być kompleksowy skład matrycy mlecznej. Dlatego też, podczas badania efektów zdrowotnych żywności, ważnym jest badanie całkowitego profilu i składu żywności, a nie tylko pojedynczych indywidualnych składników odżywczych.

Zapobieganie nadciśnieniu

Konsumpcja produktów mlecznych ma korzystny wpływ na ciśnienie krwi i ma wkład w zapobieganiu nadciśnienia. Dieta oparta o Podejścia Dietetyczne do Zatrzymania Nadciśnienia (DASH) jest zalecana dla postępowania w przypadkach wysokiego nadciśnienia i składa się z owoców, jarzyn, produktów zbożowych z pełnego przemiału i nisko-tłuszczowych produktów mlecznych. Badania pokazują, że zastąpienie niskotłuszczowych produktów mlecznych pełnotłustymi produktami mlecznymi w diecie DASH może wywierać te same korzystne efekty na ciśnienie krwi.

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 100.26.176.182
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.